13 есенни модни тенденции, за които трябва да знаете

13 есенни модни тенденции, за които трябва да знаете

Сподели

Есенният сезон винаги предлага свежа перспектива в света на модата, като ни изненадва с нови и вълнуващи тенденции. Тази есен не е изключение. И докато листата падат и температурите намаляват, модните ентусиасти по света с нетърпение очакват да обновят гардеробите си и да интегрират най-актуалните тенденции в ежедневния си стил.

Ако искате да разберете как ще изглежда гардеробът ви през следващия сезон, продължавайте да четете, защото благодарение на четирите световни модни столици – Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж – които винаги изпреварват събитията, модните тенденции за есен/зима 2023 г. бяха прогнозирани още през февруари.

1. ВЕЧНО ПЛИСИРАНЕ

Един от най-простите начини за подобряване на външния вид, плисирането се завръща с голяма сила през есента. Независимо дали ще изберете мека, драпирана плисета по подобие на „Loewe“ или по-сложна, плътна плисета като „Paco Rabanne“ и „Rokh“, това е чудесен начин да добавите усещане за текстура, без да усложнявате визията си чрез различни материи или слоеве. Запазете останалата част от облеклото си относително едноцветна, за да оставите плисето да говори.

Фото кредит: Getty Images
2. НОВИЯТ ПЕПЛУМ

Не сте прочели това погрешно. Пеплумът официално се завръща на модната карта и независимо дали сте били влюбени в тях първия път или не, ще е разумно да не пренебрегвате визията този сезон. Създавайки красив силует, традиционната форма на пеплума го прави чудесен начин да украсите иначе по-небрежната визия.

Фото кредит: Getty Images
3. ТИХ ЛУКС

Тихият лукс е една от най-лесните тенденции за есента/зимата, която набира скорост през последните месеци. Това е противоположност на ярките демонстрации на богатство чрез лога и незабавно разпознаваеми дизайнерски щампи, а изкуството на финия стил. Тихият лукс – от вечните жилетки до блейзърите и дори просто добре скроените дънки ще бъде една от най-хитовите тенденции, които да следвате през следващия сезон, благодарение на своята непреходна дълготрайност.

Фото кредит: Getty Images
4. ЧЕРВЕНОТО

Хората винаги искат да разберат какъв е „цветът на сезона“ и макар че цвета фуксия все още има своя момент на слава, благодарение на филма за Барби, сред модните специалисти няма съмнение, че истинският модерен нюанс за есента е червеното. Не меко червено, не рубинено, малиново или бордо, а доброто старо алено. Носете го от главата до петите за бонус точки.

Фото кредит: Getty Images
5. ЧИСТО ОТКРОВЕНИЕ

Да, знаем, това е тенденцията, която не се отказва. Но след като дизайнерите вечно разширяват границите на прозрачните облекла, не е чудно, че не ни омръзват. През следващия сезон ще трябва да сложите панталоните на голямото си момиче – както в буквален, така и в преносен смисъл – тъй като тенденцията за прозрачност е свързана с разкриването на вашето. Точно така, няма скромни слип рокли или готини панталони, които да се спускат под тези прозрачни панталони – разголването на гащите ще бъде важно през есента.

Фото кредит: Getty Images
6. LBC

Дългото черно палто (LBC) е една от най-привлекателните тенденции за сезона и ще бъде най-модерната връхна дреха за есента. Макар че непрактичните дълги до земята палта са на първо място в списъка с тенденциите на модния подиум, няма нужда вашето да мете тротоарите всеки път, когато излизате от вкъщи. Изберете модел, който пада малко над глезена, като тази на Виктория Бекъм, за да се сдобиете с лесна за носене дреха, която няма да изглежда уморена.

Фото кредит: Getty Images
7. ЦВЕТЯ ПО ДРЕХИТЕ

Мнозина от нас обичат цветята през пролетта и лятото, но замисляли ли сте се някога, че те могат да бъдат основен елемент през есента? Това е на път да се промени, тъй като на модните подиуми за AW23 централно място заемат цветята с по-наситени цветове. Заложете на такива с наситена основа – най-добре черно или сиво и оставете цветята да изпъкнат отгоре. Независимо дали става дума за един или няколко цвята, това е гарантиран начин да освежите модния пейзаж през студената зима.

Фото кредит: Getty Images
8. ЧОРАПОГАЩНИЦИ В ПОЛЕЗРЕНИЕТО

Бихме излъгали, ако кажем, че не се интересуваме от всички тези практични тенденции, които се появяват на дизайнерските подиуми. Следващото нещо е чорапогащникът. Не фините бежови или функционалните черни, към които посягате всеки път, когато температурата падне до едноцифрено число. Не, това са крещящи, нестандартни чорапогащници, които са създадени, за да се виждат. Яркочервените цветове бяха навсякъде по модните подиуми този сезон, но тук наистина няма правила. Червено, синьо, розово, зелено, бяло… ние сме тук за всички тях.

Фото кредит: Getty Images
9. МАСЛЕНО И ПАСТЕЛЕНО ЖЪЛТО

Малко по-нежна, но не по-малко красива цветова тенденция, която се очертава за есента, е този маслен, пастелен жълто-златист тон. Носен от глава до пети, той често се вписва и в тенденцията „тих лукс“, тъй като излъчва толкова фина елегантност, но също така е един от най-лесните за носене нюанси. За разлика от малко по-шумната тенденция на аленочервеното, това е по-приглушена цветова тенденция.

Фото кредит: Getty Images
10. ШАЛОВЕ С РАЗМЕРИТЕ НА ОДЕЯЛА

Несъмнено, тази модна тенденция не е толкова изкушаваща, тъй като навън все още е над 25°C. Но повярвайте ни, че след няколко месеца всички ще си купуваме шалове с размерите на одеала и ще търсим в Гугъл най-шикозните начини да се увием в тях. Без значение дали ще изберете супер семпъл вариант като този на „Michael Kors“ с приглушен нюанс, преметнат небрежно през едно рамо, или ще заложите на по-яркия стил като „Saint Laurent“ и „Gabriela Hearst“ чрез ярки нюанси и щампи и по-пълна драперия, трудно е да сбъркате с този модел.

Фото кредит: Getty Images
11. ТЕЧЕН МЕТАЛ

Металикът се появява почти всяка зима, благодарение на силната си връзка с парти сезона, но през 2023 г. не става въпрос само за блясъка, а и за количеството и разположението му. Докато в предишните сезони се срещаха сребърни пръски тук и пайети там, през есента/зимата на 2023 г. визията изисква изцяло течен метал. От главата до петите трябва да изглеждате така, сякаш металическият блясък капе от всеки ваш крайник.

Фото кредит: Getty Images
12. КОЛАНИ С НИСКА ТАЛИЯ

Друга тенденция, която може да ви накара да настръхнете, когато си спомните за много от визиите си през 00-те години, които разчитаха по-специално на кончо колан, ще излъжем, ако кажем, че не сме я очаквали. В края на краищата, ниските талии са една от най-големите тенденции на сцената в момента. Но ако не обичате да разголвате корема, не се страхувайте, защото можете да заложите на добре познатите дънкови рокли, слагайки колана отгоре. Просто се опитайте да изберете рокля с намалена талия, за да не изглеждате сякаш просто сте закопчали колана твърде свободно.

Фото кредит: Getty Images
13. ОБРАТНО В УЧИЛИЩЕ

Спомняте ли си, че краят на август означаваше време за нови обувки за училище и убеждаване на родителите, че изискването за дължина на полите до коляното е само предложение, а не изискване? През 2023 г. се връщаме към старите си порядки, а училищната мода,  а именно ризите и вратовръзките е една от най-често повтарящите се теми на модните подиуми за AW23. Единствената разлика е, че този път можете да я съчетаете с каквото долно бельо сметнете за подходящо. Страхуваме се да си помислим какво би казала директорката на училището за тези латексови панталони от снимката.

Фото кредит: Getty Images

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас