Открийте съкровищата на Фестивала на френското кино

Фото кредит: kinomania.bg

Открийте съкровищата на Фестивала на френското кино

Фото кредит: kinomania.bg
Сподели

Франция носи едно несравнимо очарование. От храната, през културата, та чак до филмовите продукции тя пленява всеки един човек, който се докосне до нея. В случай, че желаете да си откраднете време в страната на любовта, но се страхувате от самолети, Фестивалът на френското кино, част от „Киномания“, е идеалният избор за вас. Тазгодишната селекция обръща „светлината на прожекторите“ към жените, подели битка за своята еманципация.

 „Анатомия на едно падане”

От слънчевия Версай се пренасяваме високо в планината, далеч любопитните хорски погледи и забързаното ежедневие. Там се срещаме със Сандра, Самюел и 11-годишният Даниел. Първоначално всичко изглежда напълно нормално – семейството търси спокойствие за детето си, чието зрение е увредено. Един ден обаче Самюел е открит мъртъв, а главен заподозрян е неговата любима Сандра (в ролята Сандра Хюлер). По време на съдебното дело и режисьорът Жюстин Трие прави своеобразна аутопсия на отношенията в 3-членното семейство.

Предстоящи прожекции: 22.11 („Одеон“), 23.11 („Люмиер“), 25.11 (Лъки синема – Пловдив), 26.11 (Евросинема), 26.11 (ФКЦ – Варна), 27.11 (Френски институт), 28.11 („Влайкова“)

Фото кредит: kinomania.bg
„Втори тур”

След музикалната идва ред и на политическата сцена. Журналистът г-ца Пове е наета да отрази президентската кампания на свой стар познайник – наследник на знатна френска фамилия. Кандидатурата му я подтиква да се впусне в разследване, чиито резултати няма да оставят публиката безразлична. Режисьорът Албер Дюпонтел съумява умело да заплете сюжетната нишка, вплитайки интриги и хумор.

Предстоящи прожекции: 23.11 (Евросинема), 23.11 (Лъки синема-Пловдив), 24.11 (Френски институт), 27.11 („Люмиер“), 29.11 („Одеон“)

„Тримата мускетари: Д’Артанян”

Добре познатата фраза  „Един за всички и всички за един” ще прозвучи с нов глас. Приключенският филм е базиран на романа на Александър Дюма-баща. Макар той е да пресъздаван на голям екран около 50 пъти във Франция и Холивуд, новата продукция блести с двете си части – „Тримата Мускетари: Д’Артанян” и „Тримата мускетари: Милейди”.

Предстоящи прожекции: 22.11 (Френски институт), 25.11 („Одеон“), 30.11 (Дом на киното), 03.12 („Люмиер“)

„Въпрос на чест”

Чест ще бъде защитавана и в друга лента, представена на Фестивала на френското кино. В Париж през XIX век това може да се случи единствено чрез дуел. Режисьорът Венсан Перез умело пресъздава спиралата от насилие, в което са се оплели главните персонажи – учителят по бойни изкуства  Клеман Лаказ и феминистката Мари-Роз Астие. Персонажът е вдъхновен от реална личност със същото име, известна с борбата си срещу закона, забраняващ жените да носят панталон.

Предстоящи прожекции: 22.11 (ФКЦ – Варна), 23.11 (Френски институт), 24.11 (Лъки синема-Пловдив), 24.11 (Дом на киното), 25.11 („Влайкова“), 27.11 („Одеон“), 01.12 („Люмиер“)

„Китовете, пазители на планетата”

Леката биографична нотка от „Въпрос на чест”  прераства в 82-минутна документална лента, която обаче не представя известна личност от историята на Франция, а гърбатите китове. Невероятната история на пазителите на екосистемата на планетата е разказана  от Жан Дюжарден.

Предстоящи прожекции: 22.11 (Евросинема), 25.11 (Френски институт), 26.11 („Влайкова“), 28.11 (G8), 03.12 („Люмиер“)

Фото кредит: kinomania.bg
„Жената на президента”

Исторически ленти също не липсват в селекцията за Фестивала на френското кино. Една от тях е Жената на президента. Благодарение на нея, „влизаме в обувките” на Бернадет Ширак – първа дама на Франция в периода 1995 – 2007. Редувайки архивни кадри и фикция, Леа Доменак ни представя как една отритната жена може да се обърне към медиите в търсене на отмъщение.

Предстоящи прожекции: 26.11 (Френски институт), 27.11 (Лъки синема-Пловдив)

„Пиер Бонар, художник”

Какво е един художник без своята муза? Отговор дава „художникът на щастието” Пиер Бонар. Съвместно с дамата, вдъхновила творчеството му – Марта дьо Мелини, той съумява да се реализира в артистичните среди. Пъстрата им любов се отличава на фона сивотата, погълнала тогавашното ежедневие.

„Те са неразделни, подхранват се взаимно един друг. Пиер се вдъхновява от движенията на тялото ѝ, от жизнеността, загадъчността и странностите ѝ, за да подхранва своето изкуство. Марта се нуждае от влюбения му поглед, който ѝ вдъхва живот”, споделя режисьорът Сесил де Франс.

Предстоящи прожекции: 24.11 („Влайкова“), 25.11 („Одеон“), 26.11 („Люмиер“), 28.11 (Френски институт)

Фото кредит: kinomania.bg
„Сирано дьо Бержерак”

Драматичната комедия съчетава в себе си елементите на историческите и романтичните филми. Тя представя житейските проблеми на Сирано (Жерар Депардийо), който е влюбен в своята братовчедка Роксана. Той отказва да ѝ признае чувствата си, защото се срамува от външния си вид. Скоро на преден план се появява и друг кандидат за сърцето ѝ – Кристиан. Кой ще спечели сърцето ѝ? Филмът е носител на 10 награди „Сезар”, „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм и „Оскар” за най-добри костюми и още редица отличия.

Предстояща прожекция: 23.11 („Одеон“) 

„Последното метро”

През тази година Фестивалът на френското кино отбелязва и две много специални годишнини. Забележителната Катрин Деньов става на 80 години, а Жерар Депардийо – на 75. Двамата класици на френското кино си партнират в „Последното метро” на Франсоа Трюфо.

Действието се развива Париж, над който е надвиснал „облака” на фашизма. Директорът на театър „Монмартр” Лука Щайнер е принуден да избяга в чужбина заради еврейското си потекло. Съпругата му Марион обаче остава в града и решава да постави пиесата „Изчезналата” с помощта на преселника Бернар Гранже. Атаките срещу тях не закъсняват.

Предстоящи прожекции: 26.11 („Одеон“), 29.11 (Френски институт), о3.12 (Дом на киното)

Фото кредит на откриваща снимка: kinomania.bg

Актуално

Избрано за вас