Китари на Ерик Клептън и Кърт Кобейн ще бъдат продадени на търг

Фото кредит: Frank Micelotta/Getty Images

Китари на Ерик Клептън и Кърт Кобейн ще бъдат продадени на търг

Фото кредит: Frank Micelotta/Getty Images
Сподели

Две емблематични китари, на които са свирили Ерик Клептън и Кърт Кобейн от „Нирвана“, може да достигнат цена между 1 и 2 милиона щатски долара всяка, когато бъдат продадени на търг през ноември, предадоха Ройтерс и АФП.

Китарата на Клептън „The Fool“, изрисувана в психеделичен стил, е известна с уникалния си звук. Джордж Харисън от „Бийтълс“ я подарява на музиканта, след като неговата е открадната.

С хитове като „Bell Bottom Blues“, „Cocaine“ и „Layla“, Ерик Клептън е носител на 18 награди „Грами“ и е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2000 г, пише БТА.

Другата китара, която също е оценена на

между 1 и 2 милиона щатски долара,

е притежание на Кърт Кобейн. С инструмента „SkyStang I“ фронтмeнът на „Нирвана“ се появява на сцената на последното турне при представянето на албума „In Utero“.

Китарата все още е със същите струни и дори има черна лепенка, която скрива марката Fender, тъй като „Кърт мразеше корпоративното спонсорство и брандиране“, казва Мартин Нолан от аукционната къща „Джулиънс окшънс“.

Световният рекорд за най-скъпа китара е поставен през юни 2020 г., когато произведената през 1959 г. „Martin D-18E“, използвана от Кобейн през 1993 г. за участието в „MTV Unplugged“, е продадена за над 6 млн. щатски долара.

Музикантът популяризира гръндж рока в началото на 90-те години на миналия век. Групата му „Нирвана“ направи световен пробив с хита „Smells Like Teen Spirit“, включен в албума „Nevermind“ от 1991 г.

На търга през ноември ще бъдат предложени също жилетка, джинси, пакет цигари на Кърт Кобейн. Вещи, които той е оставил в клиника за рехабилитация.

Вокалистът на „Нирвана“ се самоуби на 27-годишна възраст от дома си в Сиатъл през април 1994 г.

Част от приходите от продажба на китари ще бъдат предоставени на инициатива за психично здраве.

На търга, който ще се проведе между 16 и 18 ноември в Хард рок кафе, в Нешвил, ще бъдат предложени над 1000 предмета, принадлежали на Ейми Уайнхаус, Принс, Елвис Пресли, Франк Запа, отбелязва Ройтерс.

Фото кредит откриваща снимка: Frank Micelotta/Getty Images

Актуално

Избрано за вас