Романът „Ловци на трофеи“ на Удхаус излиза за първи път на български

Фото кредит: издателство „Сиела“

Романът „Ловци на трофеи“ на Удхаус излиза за първи път на български

Фото кредит: издателство „Сиела“
Сподели

Дебютният роман  на английския хуморист сър П. Г. Удхаус „Ловци на трофеи“ излиза за първи път на български език. Това съобщават издателите от „Сиела“.

Книгата е публикуван през 1902 г. и предхожда ерата „Джийвс и Устър“. „Ловци на трофеи“ обаче предлага същата забава, която сме свикнали да асоциираме с творчеството на

най-великия хуморист на XX век.

Българските читатели вече могат да се насладят на тази колоритна и невероятно смешна история, която се появява в луксозно издание. Преводът е на Деян Кючуков, а прелестната корица на художника Дамян Дамянов.

„Всеки квадратен сантиметър от рисуването на тази корица беше истинска забава.“, написа художникът във фейсбук профила си.

Сюжетът разказва за училището за млади джентълмени „Сейнт Остин“, където е настъпило истинско въодушевление. Лятото е тук с мечтаното си обещание за заслужена почивка, но преди учениците да се гмурнат в него трябва да докажат силите и уменията си в ежегодния спортен празник.

И точно когато изглежда, че нищо не може да отвлече вниманието на младите британски лъвове от предстоящите състезания

три купи от училищния павилион изчезват

безследно. Всички са заподозрени – включително и талантливият спортист Джим Томсън.

Серия от драматични разкрития раздуват случая и мълвата достига чак до Скотланд Ярд, които изпращат разследващ полицай. Все пак къде се е чуло и видяло възпитани британски джентълмени да се забъркат в толкова безпардонен обир?

Очернени репутации, които трябва да бъдат изчистени, комични ситуации, гонки из гората и разярени директори ви очакват сред страниците на смайващо забавния роман „Ловци на трофеи“. А коридорите на наглед спокойното училище „Сейнт Остин“ ще се превърнат в сцена на майсторски театър от шеметни приключения и вълнения, дирижирани от умелото и остроумно перо на маестро Удхаус.

Колоритна и абсурдна, многопластова и носеща автентичната атмосфера на първите години от миналия век, „Ловци на трофеи“ е свидетелство за зараждането на комедиен визионер с несравним размах.

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (1881-1975) е английски хуморист, известен най-вече с поредицата си романи за английския аристократ Бъртрам Устър и неговия изключително изобретателен иконом Джийвс. През целия си творчески път Удхаус създава около 100 романа, 30 пиеси и 20 сценария и две мемоарни книги.

Фото кредит: издателство „Сиела“

Актуално

Избрано за вас