ЕС заплашва Apple с глоба заради нелоялна конкуренция

Снимка: Pixabay

ЕС заплашва Apple с глоба заради нелоялна конкуренция

Снимка: Pixabay
Сподели

Технологичният гигант Apple може да бъде глобен за първи път от Европейския съюз, тъй като потенциално е нарушил европейското законодателство. Глобата ще е в размер на близо 500 млн. евро и е във връзка с достъпа до негови услуги за стрийминг на музика. Това съобщава изданието „Financial Times“.

Европейската комисия разследва дали компанията е ограничила доставчиците на музикални стрийминг услуги да

информират потребителите за по-евтини абонаменти, 

които се предлагат извън нейния магазин за приложения (App Store). Това означава, че Apple може да е използвала платформата си, за да облагодетелства своята услуга за стрийминг на музика пред други конкуренти.

Разследването по този въпрос не е ново, а започва още през 2019 г. Тогава Spotify подава официално оплакване до европейските регулатори, че App Store не показва на потребителите по-евтини алтернативни варианти на Apple Music. Шведският стрийминг гигант за музика твърди също така, че Apple

ограничава избора и конкуренцията в своя магазин за приложения,

като начислява 30% такса върху всички покупки, пише „Булевард България“.

Според източници на „Financial Times“ Комисията ще стигне до заключение, че действията на Apple са незаконни и противоречат на правилата на ЕС за конкуренция на единния пазар. Към момента няма официална позиция от ЕК по въпроса.

Все още не е ясно кога точно европейската институция ще обяви решението си, но то няма да се промени, твърдят запознати с проверката. Apple засега отказва да коментира предстоящите действия.

Американската компания досега не е била глобявана от Европейската комисия. През 2020 г. обаче ѝ беше наложена такава от Франция

в размер на 1,1 млрд. евро за антиконкурентни споразумения

с двама търговци на едро.

Въпреки това – тя и други големи технологични компании са подложени на все по-засилен контрол поради опасения, свързани с конкуренцията. Google обжалва глоби в размер на повече от 8 млрд. евро, наложени от ЕС в рамките на три отделни разследвания.

Миналия месец Apple обяви, че ще позволи на европейските си потребители да теглят приложения, без да минават през собствения ѝ магазин за апликации. Мярката се прилага в отговор на Закона за цифровите пазари, приет от Съюза. Законът въвежда нови задължения за гиганти като Amazon, Google и Amazon, които имат особено силни позиции в контрола върху избора на това какви софтуери и приложения могат да бъдат инсталирани на мобилните телефони.

Актуално

Избрано за вас