Изложба показва новите тенденции в българската книга и шрифт

Изложба показва новите тенденции в българската книга и шрифт

Сподели

На 7 април в галерията на СБХ се открива изложбата „Книга и шрифт“, показваща новите тенденции в развитието на българската книга и шрифт.

Тя представя творби на млади автори от двете области, завършили своето образование в Националната художествена академия. И по-специално в специалностите „Книга, илюстрация и печатна графика“ и „Плакат и визуална комуникация“.

Подобна селекция дава възможност на зрителя да се запознае с вижданията на тези графични дизайнери, свързани с проектирането на шрифтове и създаването на книги. Като по този начин създават и нови тенденции. Всеки един от тях търси и намира своето място в тези сфери. Като изразява вътрешния си авторски прочит, преплетен с изискванията на времето, в което живеем, и условията, които то поставя пред тях. Изложбата „Книга и шрифт“ е част от Националната конференция „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ (7 – 10 април 2022).

Конференцията ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е посветена на широк кръг от теми. Сред тях са шрифт и ръкописно писмо. Първите български печатари и оформянето на книгата. Средновековна и съвременна кирилица. Техники за изработването на шрифтовете и тяхното влияние при издаването на книгите. Съвременни кирилски и глаголически шрифтове. Оформлението на българската книга и др.

„Жените, които плачат, са гневни“ – изложба от фотографии в „Пикасо“ в Париж

Актуално