Номиниран за „Оскар“ режисьор почина на 94 години

Снимка: kurier.at

Номиниран за „Оскар“ режисьор почина на 94 години

Снимка: kurier.at
Сподели

Номинираният за „Оскар“ австрийски режисьор Волфганг Глюк, известен с филмовите си адаптации на литературни произведения, е починал във Виена на 94-годишна възраст, потвърди за ДПА  дъщеря му.

Глюк беше женен за актрисата Кристиане Хорбигер (1938-2022) през 60-те години на миналия век. Той оставя след себе си голям брой телевизионни и игрални филми, сред които Auch das war Wien („38 – Виена преди падането“), който е

номиниран за най-добър чуждоезичен филм

на наградите „Оскар“ през 1987 г.

Пробивът си като режисьор Волфганг Глюк прави през 1981 г. с училищната драма „Ученикът Гербер“ (Der Schuler Gerber) по романа на австрийския писател Фридрих Торберг. 

Той филмира редица литературни произведения, сред които Wunschloses Ungluck („Нещастие без ропот“) на Петер Хандке.  

Волфганг Глюк е роден през 1929 г. във Виена в семейството на интелектуалци. След Втората световна война

започва артистичната си кариера в Бургтеатер

в столицата на Австрия, пише БТА. Като театрален и оперен режисьор Глюк е работил и в Берлин, Хамбург, Франкфурт и Залцбург.

Волфганг Глюк беше важен режисьор в австрийското кино. Той е един от малкото, които са разбрали как да се справят с миналото на големия екран“. Това коментира общинският съветник в сферата на културата на Виена Вероника Кауп-Хаслер.

За своята усърдна работа като режисьор и  дългогодишен ръководител на Виенската филмова академия е награден със Златен почетен медал за заслуги.

Актуално