Режисьорът Едгар Райц ще получи награда „Берлинале камера“

Снимка: Trierischer Volksfreund

Режисьорът Едгар Райц ще получи награда „Берлинале камера“

Снимка: Trierischer Volksfreund
Сподели

Международният кинофестивал Берлинале ще почете на 74-ото си издание тази година германския режисьор Едгар Райц, съобщи БТА, цитирайки пресслужбата на фестивала.

От 1986 г. Берлинале почита с наградата „Берлинале камера“ личности и институции със специален принос за киното и с които фестивалът се чувства тясно свързан.

„Едгар Райц е един от най-влиятелните режисьори на своето поколение,

неговото творчество завинаги ще остане крайъгълен камък в историята на киното“, се посочва в изявление на изпълнителния директор на Берлинале Мариете Рисенбек и на творческия му директор Карло Шатриан. Новият филм на режисьора Filmstunde_23 ще бъде показан на Берлинале тази година.

Едгар Райц е лауреат на множество награди. Той е отличаван няколко пъти с Германската филмова награда, носител е на „Сребърен лъв“ от филмовия фестивал във Венеция, на приза „Лукино Висконти“ на италианските филмови награди „Давид на Донатело“, на телевизионна награда БАФТА и на няколко германски телевизионни награди „Гриме“.

Автор е на над 50 филма –

игрални, документални, експериментални и телевизионни. Освен режисьор, той е продуцент и автор. Автобиографията му излезе от печат през 2022 г. Автор е и на книги и текстове по филмова теория и естетика.

Статуетката „Берлинале камера“ е дело на бижутера Георг Хорнеман от Дюселдорф.

Райц ще получи приза на церемония на 22 февруари. Берлинале провежда 74-ото си издание от 15 до 25 февруари в Берлин.

Актуално

Избрано за вас