ТОП 20 на най-добрите филми за 2023 г. (ЧАСТ 2)

Снимка: Pixabay

ТОП 20 на най-добрите филми за 2023 г. (ЧАСТ 2)

Снимка: Pixabay
Сподели

2023 г. беше феноменална година за създателите и любителите на кино продукции. Въпреки „сянката“ на пандемията и протеста на SAG-AFTRA, индустрията пожъна сериозни успехи през вече отминаващата си година. Представяме ви и втората част от класацията на BBC, разкриваща кои са най-добрите 20 филма за 2023 г. Не сте гледали някой от тях? Незабавно грабвайте пуканки и се потопете в десетки различни нови светове.

Снимка: Apple Original Films
„Killers of the Flower Moon”

Позовавайки се на нехудожествената книга на Дейвид Гран за убийствата на десетки членове на богатото племе осейдж през 20-те години на миналия век в Оклахома. Скорсезе поставя спиращата дъха история за един брак, власт и пари в един обширен уестърн пейзаж.  Налице е и културният размах на епохата, с цялото ѝ

насилие и етническа омраза.

Главните актьори във филма са в най-добрата си форма. Робърт де Ниро е суров и безмилостен като могъщия барон Уилям Хейл, а Леонардо ди Каприо е ярък като неговия племенник – наемник Ърнест. Лили Гладстон изпълнява ролята на Моли, за която Ърнест се жени. Той замисля да я убие заради парите, с които разполага като част от нацията на осейдж.

Снимка: Warner Bros.
„Barbie”

Филмът се превърна в най-печеливши за 2023 г. Режисьорът Грета Гъруиг преобърна очакванията не само като коментира комерсиализма и патриархата, но и като навлезе в сферата на постмодерната странност в стил Чарли Кауфман. Освен това, „Барби“ е тези комедийни филми, които обещават добро настроение.

Снимка: Claire Folger/Orion Releasing LLC
„American Fiction”

В първия си дързък филм сценаристът и режисьор Корд Джеферсън съчетава нюансирана семейна драма с дръзка и забавна сатира на расовите стереотипи. В перфектно балансирано изпълнение Джефри Райт е в основата на филма като писател и академик, който е толкова

отвратен от състоянието на културата,

че написва книга, в която използва всеки стереотип, за да се превърне неговата гневно написана закачка в бестселър. Междувременно той се занимава със застаряващата си майка, изиграна с прочувственост и грация от Лесли Угамс, и с братята и сестрите си (Трейси Елис Рос и Стърлинг К. Браун)

Снимка: Disney
„The Creator”

Действието се развива в бъдещето, когато човечеството се бори за оцеляване срещу роботите, а командос (Джон Дейвид Уошингтън) получава задачата да унищожи най-доброто оръжие на врага. Едуардс е създал суров военен епос със собствено мрачно настроение и с мъгляви образи, които карат дори най-налудничавите андроиди и космически кораби да изглеждат реални. Той също така избира обширен философски сюжет, който смесва мрака и упадъка с щипка трудно извоюван оптимизъм.

Снимка: Array/Neon
„Origin”

Представител на дълбоко завладяващите и емоционално разтърсващи филми –„Произход“ на Ава Дюверней е нещо, което само режисьор с нейното въображение и визия би могъл да направи. Тя превръща строгата нехудожествена книга на Изабел Уилкерсън„Каста“, в която се твърди, че

кастата подчинява хората по света,

в лична история за процеса на проучване и писане на книгата. Филмът набляга на историческите нотки, като представя сцени с изгаряне на книги от нацистите по времето на Втората световна война.

Снимка: COURTESY OF FOCUS FEATURES
„The Holdovers”

Обиден тийнейджър (Доминик Сеса) е принуден да прекара празника без приятели и семейство в своя голям пансион. За него трябва да се погрижат криворазбран учител (Пол Джамати) и опечалена готвачка (Да’Вайн Джой Рандолф). Заради спокойната обстановка и епохата, в която се развива, е сравняван с различни инди класически филми от 70-те години на миналия век.

Снимка: IMDB
„All of Us Strangers”

Писателят на средна възраст Адам започва връзка с по-млад мъж, изигран с енергия и уязвимост от Пол Мескал. Пишейки на покойните си родители (Клеър Фой и Джейми Бел), Адам си представя, че може да се върне в миналото и да се срещне с тях като възрастен.

Снимка: kinomania.bg
„Poor Things”

Ема Стоун играе Бела – удавена жена, която е върната към живот от учен (Уилям Дефо). Тъй като няма спомени за предишното си съществуване, тя няма и задръжки, така че може да отхвърли условностите на викторианска Европа. Някъде под лудостта на тази разтърсваща приказка се крие пикантен коментар за начините, по които жените са обвързани от патриархалното общество.

„The Boy and the Heron”

Действието се развива по време на Втората световна война – през детството на 82-годишния Миядзаки. В центъра на историята е момче на име Махито, чиято майка е убита от бомба в Токио. Баща му работи в компания, създаваща японски военни самолети. Подобно на героите от филми като „Spirited Away“ (2001) и „Howl’s Moving Castle“ (2004), Махито

навлиза в един магически, често ужасяващ свят,

където майка му може би го вика. В него той се сблъсква със зловещи гигантски розови папагали и други опасности.

Фото кредит: The Independent
„Maestro”

Брадли Купър отново представя един задълбочен разказ за любовта в музикалния бизнес. Главен персонаж в биографичната лента е пианистът и диригент Ленард Бърнстейн. Филмът разглежда не само неговия път на музикалната сцена, но и сложните му взаимоотношения със съпругата му Фелисия Монтеалегре (Кери Мълиган).

Актуално

Избрано за вас