Отбелязват 125-годишнината на Панчо Владигеров с концерт

Снимка: Уикипедия

Отбелязват 125-годишнината на Панчо Владигеров с концерт

Снимка: Уикипедия
Сподели

На 16.03. в София – в балната зала на Национална художествена галерия –  „Двореца“, ще прозвучат клавирните пиеси „Страст“, „Есенна елегия“ и „Прелюд“, „Елегичен романс“ и „Българска концертна фантазия“ за виолончело и пиано и Клавирно трио в си бемол минор, оп. 4 на Владигеров.

С наближаването на 13 март – деня, в който ще честваме 125 години от рождението на композитора, когото всички разпознават като

патриарха на българската класическа музика

– все повече стават събитията, които ще отбележат паметната годишнина.

По инициатива на къщата музей „Панчо Владигеров“ в София триото Мартина Табакова – пиано, Стоимен Пеев – цигулка и Атанас Кръстев – виолончело ще възкреси програмата, изпълнена в концерт на 26.06. 1941 г. Той се е състоял в Народен университет при Държавната музикална академия. Участието в него са взели Теофана Калчева, Любен Владигеров, Миечеслав Хоерман и самия Панчо Владигеров.

Предвиждат се

още четири подобни реставрации на концерти

през юбилейната година. Концертната поредица е наречена „По Владигеровски“. Ще въведе публиката в културните и артистични традиции на 20-ти век – времето, в което е живял композиторът. Другите дати за „Двореца“ са 13 юни, 29 юни и 10 октомври в Балната зала на Националната художествена галерия („Двореца“) от 19:00 ч.

Пролетта триото ще направи и турне в няколко български града, с което ще отбележи и 200 г. от рождението на чешкия класик Бедржих Сметана.

Актуално

Избрано за вас