Лувърът вдига цената на билетите за вход

Снимка: sortiraparis.com

Лувърът вдига цената на билетите за вход

Снимка: sortiraparis.com
Сподели

Лувърът обяви, че ще увеличи цената на входния билет шест месеца преди Олимпийските игри в Париж, когато се очаква градът да посрещне огромен туристи, предадоха АФП и Ройтерс.

От 15 януари

входът става 22 евро,

след като от 2017 г. насам струваше 17 евро.

Това увеличение от 29% е съпоставимо с 30-процентната инфлация за същия период, показва индексът на потребителските цени INSEE, цитиран от АФП. Лувърът е най-посещаваният музей в света, разполага с 86 000 кв. метра площ, отворена за посетители. Той е привлякъл 7,2 милиона посетители през 2022 г.

Според годишния доклад

приходите от продажба на билети възлизат на 76,5 милиона евро

през миналата година. Това покрива само една четвърт от оперативните разходи, а останалата част се финансира от Министерството на културата и други източници, включително от спонсори, припомня АФП.

В прессъобщение от музея подчертават, че „повече от половината от всички френски посетители влизат безплатно“. Входът е безплатен за лица под 25 години, безработни, хора на минимални социални помощи, хора с увреждания и техните настойници, учители, специалисти от областта на културата и журналисти, предаде БТА.

В следващите години музеят се надява да финансира проект за отваряне на втори вход в допълнение към този под Пирамидата, действащ от 1988 г. Той ще бъде откъм източната фасада, на нивото на метростанцията „Лувър-Риволи“. Не е ясно колко ще струва или кога ще бъде направен.

Олимпийските игри в Париж ще се състоят от 26 юли до 11 август 2024 г.

Актуално

Избрано за вас