Как да се насладите на Виенската опера за по-малко от 20 евро

Снимка: Виенска опера

Как да се насладите на Виенската опера за по-малко от 20 евро

Снимка: Виенска опера
Сподели

Може би си мислите, че „бюджетно пътуване“ автоматично означава, че няма да се храните в луксозни ресторанти, да спите в петзвездни хотели или да се наслаждавате на луксозни преживявания, които често са свързани с висока цена. И в по-голямата си част това е така. Но бихте ли повярвали, че можете да се насладите на опера от световна класа във Виена за същата цена, за която ще вземете сутрешния си бейгъл и кафе?

Твърди се, че Виенската Щатсопера е

един от 10-те най-добри оперни театри в света.

И с малко добро планиране можете да се сдобиете с билети за същия ден за малко повече от 10 евро във Виенската държавна опера. Къде е уловката? Евтините места изобщо не са места – те всъщност са билети за правостоящи. За някои стоенето за 3-4-часово представление не е опция. Но за други преживяването се заслужава независимо от всичко.

Представяме ви няколко съвета и трикове, които да ви помогнат да се насладите на нощта в операта във Виена.

Снимка: m-festival
Планиране

Във Виенската държавна опера се провеждат оперни, балетни и концертни представления целогодишно и почти ежедневно. Пълната програма можете да намерите тук, а сайтът посочва също колко време продължава всяко представление, актуалните свободни места и главните изпълнители.

Онлайн билети

Билетите могат да бъдат закупени онлайн и варират от 13 евро до над 200 евро. Ако не се интересувате от билети за правостоящи и не искате да прекарвате ценно за почивката си време в чакане на опашка, онлайн билетите могат да бъдат най-добрият вариант, но изискват предварителна резервация. Ако евтините места за правостоящи са ви заинтригували, продължете да четете.

Снимка: wien.info
Дрескод

Въпреки че в наши дни операта не изисква смокинг или бална рокля, мнозина все още я смятат за събитие, на което трябва да се облечете, за да направите впечатление. Ако пътувате с раница на гръб, това може да представлява проблем. Особено когато след седмици на път чистият тоалет е победа сам по себе си. Ако нямате място за официални дрехи в багажа си, нашият съвет е да облечете най-хубавото си облекло за вечерта, за да избегнете да бъдете изгонени (очевидно това все още се случва). Черният цвят например е универсален и винаги се смята за стилен, така че с бижута и хубав грим за дамите може да се впишете.

Дами,

опитайте се да избегнете изкушението да носите токчета.

Опашката за закупуване на билети може да отнеме до 3 часа, а това е в допълнение към операта, за която също ще стоите.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Билетите за правостоящи в деня на събитието обикновено се продават 80 минути преди началото на представлението, като в пиковия сезон хората чакат на опашка дори 3-4 часа преди представлението. Ако сте обърнати към входните врати на операта, опашката за правостоящи ще бъде от лявата страна на сградата. За начален час 19:00 ч. може да пристигнете около 17:00 ч. и да следвате табелите с надпис „Stehplatz-Kasse“.

Снимка: CNET
Варианти за билети
  • Партер: 18 евро (най-близо до сцената, на нивото на земята)
  • Балкон: 13 евро (балкон на средно ниво)
  • Галерия: 15 евро (балкон на най-високото ниво)

Може да изберете три варианта за правостоящите билети. От крайните леви/десни страни има закрита гледка, така че най-добре се насочете към центъра. Знайте предварително какво искате да купите и се постарайте да имате точна сума. Можете да купите само по един билет на човек, така че ще трябва да чакате на опашка с цялата си група.

Ако стоите най-отзад, може да наемете бинокъл за 2 евро, който да ви е от полза.

Търпението е добродетел

След като сте направили всичко това идва двеме за… чакане. Ако пътувате сами, книгата помага да убиете времето. Друго полезно нещо, което може да направите е да си носите храна или да си купите по пътя – вечерта ще бъде дълга, така че не искате да я прекарате на гладен стомах.

Снимка: Виенска опера
Състезанието

Въпреки че сте закупили билета си, местата не са разпределени, така че всички следващи части от процеса се случват доста бързо. Просто следвайте тълпата нагоре по стълбите към вашата секция. Бихме ви препоръчали да пропуснете (безплатната) проверка на палтата, докато не се качите и не запазите мястото си. Вероятно ще трябва да изчакате на опашката още веднъж, докато се отворят вратите на театъра. След като стигнете до секцията си, ще видите по един монитор за всяка секция на парапета.

Тук, ако имате шалче например, ще е от полза. Направете както правят всички останали – увийте шалчето си около парапета, за да запазите мятото, където ще застанете. Не се притеснявайте, правилото за шалчето се спазва от всички и сега сте свободни да разгледате красотата, която представлява Държавната опера.

Снимка: Виенска опера
Насладете се на представлението

Виенската опера предлага световни заглавия, които със сигурност ще ви впечатлят. Без значение от езика, мониторите имат няколко възможности за превод, така че действително ще можете да разберете и сюжета.

Актуално

Избрано за вас