Цветна градина в центъра на София

bulgariatrav.org

Цветна градина в центъра на София

bulgariatrav.org
Сподели

Ако  живеете в София или пък планирате посещение на града, сега ще ви представим едно от малко познатите места в столицата,  особено красиво през пролетния сезон- Университетската ботаническа градина. 

“… беше вътре в прекрасната градина,
можеше да идва в нея, когато си поискаше,
и се чувстваше така, сякаш бе намерила свой собствн свят.”
Франис Бърнет

В центъра на София се намира най-старата Ботаническа градина. Тя е създадена през далечната 1892 г. от първия професор по ботаника д-р Стефан Георгиев. На откриването в градината е засаден летен дъб (Quercus robur L.), в чиито корени цар Фердинад поставя златна пара. Днес вековното растение, със своите могъщи ствол и корона, дарява сянка, напомняйки за просторните дъбрави, покривали някога Софийското поле.

На площ от 5 дка, в оранжерии и на открито, могат да се видят около 2500 растителни вида. Градината е уютно място за приятна разходка, но и за сериозна образователна и консервационна дейност.

Посетителите имат възможността да разгледат оранжерии, разкриващи красотата и уникалното видово многообразие на тропиците със семействата на орхидеите, бромелиевите, змиярниковите. Университетската градина притежава също и колекции от палми, цикасови, кактуси и други сукуленти. Растителността на скалистите планински местообитания е представена от малки алпинеуми.

В ароматния розариум се отглеждат над 40 сорта розови храсти.

 

Какво още може да видите в Университетската Ботаническа градина?

Средиземноморие – тук посетителите могат да усетят атмосферата на Гърция, южна Италия и остров Сардиния.

Бабина градинка – китна градинка с къщичка, където децата могат да видят от къде идват храните на трапезата ни. На малка площ всяка година се представят различни ядливи растения, като същевременно се демонстрира и покривно озеленяване – модерен елемент на урбанизираната градска среда.

Водни площи с типични водни и влаголюбиви растения – водна лилия, воден зюмбюл, водна лейка, папирус, захарна тръстика, папрати и други.

Медицински растения – през последните години се развива и кът, наречен Аптекарска градина, в който посетители и студенти могат да научат повече за ролята на растенията за медицински и козметични нужди. В същото време могат да проследят процеса на компостиране и

да се вдъхновят от билковата спирала, за да изградят подобен кът в своя двор.

Информационен център с ботанически пазар, в който можете да научите за текущи събития и да закупите екзотично аранжирани букети, разнообразни растения за дома, семена от гинко или млади фиданки от вековния дъб.

Университетски ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Европейския консорциум на Ботаническите градини, Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участва със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с Ботанически градини от цял свят.

Университетската ботаническа градина в София работи от сряда до неделя. Понеделник и вторник е затворена за посетители.

Актуално

Избрано за вас