Актрисата Джина Карано съди Disney

Снимка: Getty Images

Актрисата Джина Карано съди Disney

Снимка: Getty Images
Сподели

Джина Карано, която бе уволнена от Disney заради свои постове в социалните мрежи, съди компанията и „Лукасфилм“. Получава финансовата подкрепа от Илън Мъск. Актрисата бе в ролята на Кара Дюн в първите два сезона на „Мандалорианеца“. Тя обаче загуби ролята след свои публикации, в които намеква, че

да бъдеш републиканец е като да бъдеш евреин в нацистка Германия,

за подигравки с противоепидемичните мерки срещу Covid-19 и за разпространение на конспиративни теории за президентските избори в САЩ от 2020 г.

Отстраняването ѝ от сериала бе през 2021 г., след това тя бе уволнена и от агенция UTA, която я представляваше. Сега Карано твърди, че използва думите „не с агресия, а с уважение и за да разведрява настроението в тези мрачни времена”.

„Истината е, че аз бях преследвана заради всичко, което публикувах, за всеки пост, който харесвах, защото това бе в разрез с приемливия наратив по онова време“, сподели тя в X (Twitter) .

Искът на Карано е внесен тази седмица, съобщава „Гардиън“. Актрисата твърди, че е била

„тормозена и оклеветявана“

за своите десни политически виждания, а междувременно нейните колеги мъже са публикували обидни за републиканците постове без никакви последствия за кариерата си. Джина Карано обвинява „Лукасфилм“ и Disney в полова дискриминация и

търси обезщетение от 75 хил. долара.

Спечели ли делото, обвиняемите ще бъдат задължени да ù върнат ролята в „Мандалорианеца”.

Тя твърди, че Disney няколко пъти опитали да организират среща между Карано и представители на ЛГБТ+ обществото заради нейни постове, окачествени като трансфобски. Тя отказала и скоро след това договорът ù бил прекратен.

Намесата на Илън Мъск в съдебния иск е изцяло финансова, съобщи „Площад Славейков“. През 2023 г. той заяви готовността си да поеме правните разходи на всеки, който е бил уволнен вследствие на постове, разпространявани в социалната мрежа Х.

„Благодарна съм, че някой застана зад мен по този категоричен начин и нямам търпение да изчистя името си“, отбеляза Карано.

Актуално

Избрано за вас