Алиша Кийс и съпругът ѝ представят изложба с произведения на изкуството

Снимка: aliciakeys.com

Алиша Кийс и съпругът ѝ представят изложба с произведения на изкуството

Снимка: aliciakeys.com
Сподели

Певицата Алиша Кийс и продуцентът Суиз Бийтс представят изложба с експонати и произведения на изкуството от личната си колекция в Бруклинския музей в Ню Йорк. Изложбата е

посветена на творчеството на афроамерикански артисти,

съобщава БТА, цитирайки АФП.

Експозицията е под надслов Giants („Гиганти“) заради размера на някои творби, но и заради факта, че „ние сме стъпили върху раменете на титани“, казва във видеозапис носителката на 16 награди „Грами“ Алиша Кийс. 

Сред произведенията от колекцията на Кийс и Бийтс има такива на художника Жан-Мишел Баския (1960-1988), фотографите Малик Сидибе (1936-2016) и Гордън Паркс (1912-2006).

Изложбата обръща внимание и на живите артисти като Кехинде Уайли и Ейми Шерълд, познати предимно с

портретите на Барак и Мишел Обама

в Националната портретна галерия във Вашингтон. Техните живописни платна променят историята на западното изкуство, включвайки афроамерикански персонажи.

В изложбата са включени и платна на Малеко Мокгоси, известен с монументалната си фреска Bread, Butter and Power („Хляб, масло и сила“), фотографии на Куаме Братуайте (1938-2023) и Джамел Шабаз, запечатал с обектива си хип-хоп атмосферата на Ню Йорк.

Суиз Бийтс e диджей и продуцент, роден в Бронкс. Бийтс става известен още преди да навърши 20 години, давайки тласък на кариерата на рапъра Ди Ем Екс. По това време той започва да събира художествени творби и днес е познат като

пионер в откриването на чернокожи артисти,

чиито произведения гонят високи цени през последните години. Бийтс е и член на административния съвет на Бруклинския музей.

Откриването на изложбата, представяща произведения от частните колекции на Бийтс и съпругата му Алиша Кийс, е в събота, 10 февруари и може да бъде разгледана до 7 юли 2024 г.

Актуално

Избрано за вас