НДК отбелязва 90-годишнината на Азарян с „Ива е онлайн“

НДК отбелязва 90-годишнината на Азарян с „Ива е онлайн“

Сподели
С авторския моноспектакъл „Ива е онлайн“ Националният дворец на културата, съвместно с Фондация „Проф. Крикор Азарян и Театър 199 „Валентин Стойчев“, ще почетат рождението на големия театрален режисьор Крикор Азарян. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата и ще се състои на 15 март. Тогава незабравимият той щеше да навърши 90 години.
Постановката е с участието на
Ива Тодорова, студентка на професора,
а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, стартирала през 2015 г. Всяка година учениците и приятелите на Азарян отбелязват раждането му със специално събитие и споделят спомени и случки, свързани с него.
След представлението Фондация „Проф. Крикор Азарян” отново ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство. Носителят ѝ до последно се пази в тайна.
Зала 2 „Азарян“ в НДК ще посрещне публиката с обновен облик и
отново ще приеме името Театър „Азарян“,
както беше известна последните години. Пространство ще продължи да се използва активно за отдаване под наем на продукции, свързани със сценичните изкуства, убедени са от новото ръководство на НДК. Техният стремеж е тя  да заживее пълноценен живот и
програмата ѝ да бъде разнообразна и богата през цялата година,
както и да продължава да съхранява духа и енергията на емблематичния творец, чието име носи.
Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса.”, това е един от паметните цитати, завещани от Азарян и принцип, който екипът на НДК ще се старае да спазва.
След грандиозния успех на моноспектакъла „Приятно ми е, Ива!“, удостоен с множество награди, актрисата Ива Тодорова и режисьорът Стоян Радев ни отправят нова покана. Този път „Ива е онлайн“.
Героинята отново е сама на сцената. Намира се в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации. Дигитален и реален, от който зрителят не желае да си тръгва, защото го усеща
уютен, абсурден или взривно смешен като собствения си живот.
Нейните спектакли не могат да се разказват, това са представления за всичко. Този път темата е любовта, но дали тя може да бъде тема на представление, дали отново остава недосегаем и необясним светлинен миг или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света?
Пиесата получава две награди „Икар“ – за драматургичен текст и за най-добро представление за 2022 г. Има номинация „Аскеер“ 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „Икар“ 2022 – за водеща женска роля и за режисура.
Билети на касите на НДК и ОНЛАЙН

Актуално

Избрано за вас