Факти за Уолт Дисни, които не знаете

Снимка: Disney

Факти за Уолт Дисни, които не знаете

Снимка: Disney
Сподели

Преди Мики Маус се появява един трудолюбив и страстен човек с идея и мечта. Уолт Дисни е един от най-емблематичните мъже на XX век. От първия му филм – „Освалд Щастливия заек“ (Oswald the Lucky Rabbit) – черно-бял, 2-минутен ням филм – до филмите, които познаваме и обичаме днес, не е нужно да казваме, че

Дисни оформя света на анимацията и въображението.

И макар че за този емблематичен фантазьор се знае много, в трезора на „Дисни са скрити доста любопитни факти. Така че наострете ушите си и нека се потопим в малко магия.

 

Снимка: AP
Уолт Дисни не е нарисувал Мики Маус

Много хора вярват, че самият Уолт Дисни е създал и нарисувал емблематичния Мики Маус, но

истинският създател и художник се казва Уб Иверкс.

Уб и Уолт се сприятеляват през 1919 г., където работят заедно в продължение на много години. Когато Уолт и брат му Рой създават Disney Brothers Productions – по-късно преименувано на Walt Disney Studios – те канят Уб да стане част от компанията.

Той измисля Мики Маус, докато работи върху нови идеи за раздвижване на студиото. Само за една седмица създава по 600/700 кадъра на ден и открива идеята за синхронизиран звук – пускане на музика и звукови ефекти в синхрон с ръчно рисуваните анимации, което е крайъгълен камък за бъдещите анимационни филми навсякъде по света.

Макар че Уб и Уолт е трябвало да бъдат партньори,

в един момент Уб напуска Дисни,

за да основе своя собствена компания за анимация. Чувствайки се използван и недооценен за ролята си в студиото на Дисни, той не иска повече да работи с Уолт.

Студиото на Иуъркс е открито през 1930 г. Не е изненадващо, че макар Уб да е бил изключително талантлив аниматор, компанията трудно успява да се конкурира със студиото на Уолт Дисни. В крайна сметка през 1940 г. студиото на Иверкс фалира и Уб се връща при Дисни. Вместо да заеме старото си място на аниматор, Уб работи върху разработването на специални визуални ефекти и технологии, които по-късно ще бъдат използвани във филми като „Мери Попинз“, „Песента на Юга“ и много други класически филми.

Уб внася нови иновации в анимацията,

които се използват и днес във филмите и дори в атракционите, разположени в Уолт Дисниленд.

Снимка: Yahoo Entertainment
Уолт е оригиналният глас на Мики Маус

Вярвате или не, известният фалцет на Мики Маус, който познаваме и обичаме днес, всъщност е на самия Уолт. Той се гордее с това, че е оригиналният глас. Той започва през 1929 г. с късометражния филм „Karnival Kid“, където единствената му реплика е „Hot dog, hot dog“. С бързото разрастване на франчайза на Дисни – Уолт скоро става твърде зает, за да продължи да изпълнява ролята на иконата. Затова през 1946 г. той предава гласа на Джими Макдоналд, ветеран музикант и актьор от „Дисни“.

След 31 години Джими предава работата на Уейн Олуайн, който озвучава Мики до смъртта си през 2009 г.

Благодарение на анимационния герой Олуайн се запознава със съпругата си Руси Тейлър,

която пък озвучава дамата на Мики – Мини Маус.

 

Снимка: Getty Images
Тайният апартамент на Уолт Дисни

Когато в Калифорния се изгражда Дисниленд, Уолт иска да има свой собствен апартамент, скрит от останалата част на парка. Той построява малък апартамент – с площ не повече от 500 кв. м – на втория етаж на пожарната на главната улица.

В деня на откриването на парка Уолт наблюдава от прозореца на апартамента си как феновете се втурват през портите. Негов близък си спомня: „той беше с ръце зад гърба, усмивка до ушите, виждах буца в гърлото му и сълза, стичаща се по бузата му. Беше осъществил мечтата си“.

И до днес, близо 70 години по-късно, апартаментът е почти същият. Сега до прозореца винаги свети лампичка, която символизира,

че духът на Уолт Дисни остава на мястото, където е създал магията.
Снимка: Facebok
Уолт Дисни държи рекорда за най-много награди „Оскар“

Уолт Дисни – един от най-великите създатели на филми за всички времена, държи рекорда за най-много индивидуални награди „Оскар“ (22) и номинации (59). Историята сочи, че през 1932 г., на петата церемония по връчване на наградите, той печели първата си награда. Тя е в категорията за най-добър късометражен сюжет (анимационен) – за филма „Цветя и дървета“. Дисни

печели същата категория на следващите седем церемонии

по връчване на „Оскар“.

Получава една номинация за най-добър филм – за „Мери Попинз“ от 1964 г., но губи отМоята прекрасна лейди“. „Мери Попинз“ обаче печели пет други категории, включително за най-добра главна женска роля, присъдена на Джули Андрюс.

Дисни получава и четири почетни „Оскар“-а,

включително един през 1932 г. за създаването на Мики Маус, друг през 1939 г. за „Снежанка и седемте джуджета“ и трети през 1942 г. за „Фантазия“ и приноса му в звуковия дизайн.

 

Снимка: twitter
За да продаде идеята за „Снежанка и седемте джуджета“, Уолт я представя като моноспектакъл

Знаейки, че първоначалната идея за Снежанка ще бъде трудна за продаване, Уолт събира екипа си и прави самостоятелно шоу.

Той сам изиграва целия филм,

имитирайки физическата фигура, характеристиките и гласа на всеки един от героите. По този начин той завладява въображението на екипа и ги привлича към идеята. Художественият директор Кен Андерсън казва: „Бяхме омагьосани. Той беше съвсем сам и разиграваше тази фантастична история“.

След създаването си „Снежанка и седемте джуджета“ става най-известната от многобройните награди „Оскар“ на Уолт Дисни. Той получи една статуетка с нормален размер

плюс 7 миниатюрни „Оскар“-а с размер на джудже.
Снимка: Disney Plus
Над 50 години са нужни за завършването на идеята, която Салвадор Дали и Уолт Дисни замислят

Двама от най-влиятелните художници на XX век – Салвадор Дали и Уолт Дисни – се срещат на вечеря в дома на Джак Уорнър от Warner Brothers. По онова време

Дали е огромен фен на Дисни,

който го смята за великия американски сюрреалист. Двамата стават съвместни художници и остават големи приятели до края на живота си.

През 40-те години на миналия век двамата стигат до идеята да си сътрудничат за късометражния филм „Destino“, който излиза на екран през 2003 г. Дали започва работата си по филма през 1946 г., като създава 22 картини и повече от 135 сториборда, рисунки и скици. Тогава студиото на Дисни създава само около 20 секунди оригинална анимация въз основа на тези идеи.

Финансовият натиск на Втората световна война кара Дисни да избута „Destino“ настрани и за съжаление той остава недокоснат в продължение на десетилетия. Рой Дисни решава да довърши работата по него през 1999 г. и

финалният анимационен филм е дълъг само 6 минути и 40 секунди, а отнема повече от 50 години.
Снимка: Disney
Липсата на майки във филмите на Дисни символизира загубата на собствената майка на Уолт

Забелязвали ли сте как любимите ни филми на Дисни – от Бамби“ до последните филми за принцеси като Замръзнало кралство“, имат обща тема за отсъстваща майка или за нейната смърт?

Според биографичната книга на Уолт Дисни „Как да бъдеш като Уолт“ през 1937 г. той и брат му Рой купуват дом за родителите си в Лос Анджелис. След около година майката на Уолт му се обажда една сутрин и го пита дали може да се поправи газовата печка, която изпускала газ в къщата. Дисни изпратил няколко служители да поправят печката, но за съжаление те допуснали грешка, в резултат на която се появил теч, а майка му в крайна сметка починала заради това.

Дисни никога не говори публично за загубата, но болката може да се види и усети във филмите му – минали и настоящи. В интервю за Glamour изпълнителният продуцент на компанията – Дон Хан, предполага, че Дисни е бил преследван от загубата на майка си.

„Идеята, че той наистина е допринесъл за смъртта на майка си, е наистина трагична“, добави той. „Това не е тайна в семейството им, но е просто трагедия, за която е толкова трудно дори да се говори. Това помага да се разберем човека, който е бил Дисни малко повече.“

Снимка: AP
До 1936 г. Дисни е единственият аниматор, на когото е разрешено да прави цветни анимационни филми

Уолт Дисни има двугодишен договор с Technicolor, който му дава изключителните права за заснемане на филми с трилентова система. Никое друго филмово студио не може да пусне технически филм с тази система до 1936 г.„Цветя и дървета“, анимационен филм от 1932 г. на Silly Symphonies, продуциран от Уолт Дисни, е първият филм, пуснат в търговската мрежа, който е произведен в пълноцветен трилентов процес Technicolor след години на двуцветни филми.

Въпреки това,

Дисни решава да запази късометражните филми за Мики Маус в черно-бяло,

поради големия им успех до 1935 г.

Снимка: Facebok
Уолт Дисни има три висши образования, но никога не е учил в колеж

Още в гимназията Уолт започва да посещава вечерни курсове в Академията за изящни изкуства в Чикаго. След това на 16-годишна възраст отпада с надеждата да се присъедини към армията, но е отхвърлен заради възрастта си. Вместо това той фалшифицира акт за раждане, присъединява се към Червения кръст и е изпратен във Франция за една година, за да кара линейка. През 1919 г. се завръща в Америка, за да продължи кариерата си като вестникарски художник в Канзас Сити.

Заради изключителните постижения на Уолт през целия му живот много от съвременните престижни университети му присъждат почетни дипломи. През 1938 г. Уолт получава магистърска степен от Университета на Южна Калифорния (USC) и две магистърски степени от Йейлския университет и Харвардския университет.

Актуално

Избрано за вас