6 факта за лечителя на душата Габор Мате

6 факта за лечителя на душата Габор Мате

Сподели

Световноизвестният лечител д-р Габор Мате е и лектор с впечатляваща практика, търсен заради експертните си познания относно пристрастяването, травмите, детското развитие и връзката между стреса и болестта.  За своя съвременен медицински подход и писателска дейност,

той получава Ордена на Канада – най-високото гражданско отличие на страната

Габор Мате е и съавтор на терапевтичния „Състрадателно изследване“, който се изучава от стотици терапевти, лекари и консултанти в полето на алтернативното здраве. Неговият призив е за състрадателност по отношение на зависимостите. Д-р Мате вярва, че източникът им не се крие в гените, а в средата в ранното детство. В практиката си той изцяло се опира на най-съвременните научни постижения и реални истории. Целта му е да покаже, че

всички зависимости водят началото си от травми и емоционални загуби

По думите на Габор Мате, през последните четири десетилетия, натискът върху човека се е увеличил неимоверно.  Грандиозна е промяната в отношенията между хората, в общуването и възприемането на света.

Начинът на живот днес внася изключително голям стрес за тялото и затормозява имунната ни система. Всичко това се отрязява неминуемо и на емоционалното равновесие.

А медицината трудно може да се справи с всичко това

Благодарение обаче на все по-разпространените терапии на Габор Мате, човекът на XXI получава шанс да се справи с тези предизвикателства.

Ако сте сред хората, които сега чувате за първи път неговото име и тепърва ви предстои да се запознаете подробно с идеологията му, предлагаме 6 факта за Габор Мате, които ще ви бъдат добра опорна точка.

Създал е общо шест книги с преводи на над 30 езика

Световно известни бестселъри, които могат да се намерят и на български са „Когато тялото казва „Не“, „Разпилян ум“ и „Митът за нормалното“.

Създател е на свой собствен метод – Въведение в терапевтичния подход за лечение на травми

Травмата не е това, което ви се е случило – казва той, – а онова, което е във вас, като резултат от това, което ви се е случило.

Д-р Мате гостува у нас миналата година

Поводът беше представянето на филма му „Мъдростта на травмата”, който е гледан в световен мащаб от 7 млн. зрители.

Той изтъква, че „много хора смятат, че онова, което имаме за нормално, днес не функционира

Резултатът от това е и следствие от ковид-ограниченията.

В работата си специалистът стъпва и на собствения си травматичен опит

Д-р Мате е още невръстно бебе, когато баба му и дядо му загиват в концентрационен лагер. Впоследствие майка му го дава на непознат за пет месеца, за да спаси живота му от нацистите. През 1956-а година пък семейството е принудено да емигрира в Канада покрай Унгарските събития.

Говориш за болката – значи можеш да я надвиеш

Специалистът Ввярва, че споделянето на травмите, които сме преживели, и зависимостите, които оказват влияние върху живота ни, е полезен метод за избавянето от тях.

 

Актуално

Избрано за вас