Актьорът Идрис Елба поде кампания срещу хладните оръжия

Снимка: REUTERS/Toby Melville

Актьорът Идрис Елба поде кампания срещу хладните оръжия

Снимка: REUTERS/Toby Melville
Сподели

Британският продуцент и актьор Идрис Елба призова правителството на Великобритания незабавно да забрани продажбата на така наречените „зомби“ ножове и мачета, за да се намали броят на младите хора, които губят живота си, съобщава ВВС.

Звездата заяви пред медията, че планираната законова промяна за въвеждане на забраната трябва да бъде ускорена и обвини политиците, че не отделят на проблема „вниманието, което заслужава“. Министерството на вътрешните работи вече обяви плановете си да предостави на полицията повече правомощия за конфискуване на ножове.  На площада пред Парламента в Лондон бяха изложени дрехи, които ще

представят жертвите на престъпления с хладните оръжия.

Организаторите се надяват, че така ще демонстрират нагледно огромната човешка цена на престъпленията  пред депутатите. Събитието е част от кампанията на Елба „Не спирай бъдещето си“. Тя работи с местни общности и известни марки, за да се опита да се справи със жестокото насилие.

Роденият в Лондон актьор заяви, че

„не може да остане безмълвен, когато млади хора губят живота си

в резултат на жестоки и безсърдечни престъпления“.

„Нашите гласове не бяха чути, но болката ни продължава да се усеща от семействата, чиито деца все още биват убивани“, коментира майката на убития 19-годишен Андре Адереми. Тя се включва в кампанията на актьора през 2016 г.

„Младите хора трябва да се чувстват сигурни в своите общности и причините за насилието сред младите

трябва да бъдат изкоренени незабавно“,

категорична е тя.

В интервю Елба от своя страна заяви, че иска повече средства за групите, работещи с млади хора.

Последните данни на полицията за Англия и Уелс за периода от юли 2022 г. до юни 2023 г. показват, че около 247 души са загубили живота си поради престъпления с нож.

Актуално

Избрано за вас