Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

Снимка: Дийн Кауфман/ Living

Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

Снимка: Дийн Кауфман/ Living
Сподели

Италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше почина на 84-годишна възраст, съобщи АФП.

Базираната в Ню Йорк компания, носеща името му, съобщи за кончината му „със свито сърце“ в своя Instagram профил. Компанията доби популярност, благодарение на новаторските идеи на  Пеше – цветни и игриви мебели. Възгледите му се смятат за широкообхватни и хуманистични, а творчеството му се характеризира с изобретателно използване на цветове и материали, утвърждаване на връзките между индивида и обществото чрез изкуство, архитектура и дизайн за преоценка на модерния живот от средата на ХХ век.

Сред най-известните му творения са креслата Up, серия от антропоморфни седалки от пяна, пише БТА. Сред тях са тези на ръце, а също и тези, напомнящи за тялото на сладострастна жена.

В рамките на шест десетилетия Гаетано направи

революция в модата на изкуството, дизайна, архитектурата

и пространствата на границите на тези категории“, се подчертава в прессъобщението, като се приветства „несравнимата му оригиналност и дързост“.

Роден през 1939 г. в Специя, пристанищен град в италианската северозападната провинция Лигурия, Гаетано Пеше учи архитектура във Венеция и преподава в Страсбург в продължение на 28 години. Кариера е градил още в Питсбърг, Милано, Хонконг, Сао Пауло и Ню Йорк, където се установява през 1980 г.

Негови творби са изложени в постоянните колекции на престижни музеи като MoMA в Ню Йорк, музея „Виктория и Албърт“ в Лондон и Центъра „Помпиду“ в Париж, припомня АФП.

Актуално

Избрано за вас