„Аватар“ стана четвъртият най-касов филм в историята

Снимка: Alamy

„Аватар“ стана четвъртият най-касов филм в историята

Снимка: Alamy
Сподели

Блокбастърът на Джеймс Камерън „Аватар: Пътят на водата“ стана четвъртият най-касов филм в историята. Филмът на Джеймс Камерън изпревари и неговия „Титаник“, който е сред най-касовите филми в историята в международния бокс офис.

Продължението на научнофантастичния филм вече е генерирало 1,538 млн. долара в чужбина, като изостава само от другия блокбастър на Джеймс Камерън „Аватар“ (2,1 млрд. долара).  „Отмъстителите: (1,9 млрд. долара) по отношение на продажбите на билети. Сред четирите най-касови влиза и филмът „Отмъстителите: Краят“. Това е единственият филм сред най-гледаните, които Джеймс Камерън не е режисирал. Така че на практика режисьорът е отговорен за три от общо четирите най-големи международни продукции на всички времена.

„Пътят на водата“ намери отзвук в цял свят,

с 636 млн. долара във вътрешния боксофис и 2,174 млрд. долара в световен мащаб. Подобно на оригиналния „Аватар“, продажбите на билети за продължението са подхранвани от Imax и 3D екраните. Зрители има от всички възрасти и демографски групи.

В международния боксофис водещите пазари включват Китай с 240,6 млн. долара, Франция със 141,5 млн. долара, Германия със 130,7 млн. долара и Корея със 105,5 млн. долара.

За Дисни и Камерън извънредно големият интерес на публиката окуражаващ, защото предстоят още части на „Аватар“. Третата част трябва да дебютира през декември 2024 г.. Зоуи Салданя и Сам Уортингтън изпълняват главните роли в неземната сага за семейството, в която се срещат различни поколения.

Филмът от 1997 г. с участието на Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо обаче ще увеличи още веднъж продажбите на билети по случай 25-годишнината на филма през февруари.

„Пътят на водата“ също има да извърви доста път,

за да стигне до второто място. То е заето от  „Отмъстителите: Краят“ (2,797 млрд. долара/ 2,259 млрд. паунда). Първото място държи първият „Аватар“ на Камерън с 2,92 млрд. долара (2,35 млрд. паунда)

Независимо от това, дали „Аватар“ ще си възвърне парите, Камерън може да се похвали, че е режисирал три от петте най-касови филма на всички времена.

Актуално

Избрано за вас