Десето издание на „Нощта на театрите“

Десето издание на „Нощта на театрите“

Сподели

На 19 ноември ще се случи десетото издание на Нощта на театрите. Вратите на театрите ще са отворени за зрителите през целия ден, а в някои театри и през цялата нощ. Европейската инициатива събира над 100 представления, които ще бъдат представени в 13 града. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Тази година инициативата започва дори няколко часа по-рано от обикновено. На 18 ноември в 19ч. пловдивския драматичен театър ще отбележи началото на „Ноща на театрите“ със спектакъла „Вампир“ по Антон Страшимиров с режисьор Пламен Марков. На следващия ден (19 ноември) „Нощта“ ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата.

Софийските театри,

които за поредна година ще се включат в инициативата са Младежки театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад Канала“, Открита сцена „Сълза и смях“. А също Театър „Възраждане“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Българска армия“. Както и Национален студентски дом, Нов Театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199.

„Тази година Народен театър „Иван Вазов“ предлага над 12-часова програма на всичките си сцени. „Неведение“ (11:00 ч.), „Плач на ангел“ (14:00 и 19:00 ч.), „Караконджул“ (15:00 ч.), „Народът на Вазов“ (19:00 ч.), „Шърли Валантайн“ (19:30 ч.), „Фиеса“ (23:00 ч.).“

Благодарение на NT pass, зрителите ще имат достъп до всички постановки в Народния театър, както и до вълнуващи срещи с любими актьори, писатели и режисьори, и обиколки в двете ложи.

Софийска опера и балет ще „отвори“ вратите си за

тур зад кулисите (12:00 и 13:30 ч.),

като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. А вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление „Дама Пика“.  В „Нощта на театрите“ учебните драматични и куклени театри в София както обикновено също ще бъдат част от „Нощта“.

Точно в 12 ч. на 19 ноември ще започне и откритото студио LIVE CAM “Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта“, което ще се излъчва на живо от Народен театър „Иван Вазов“ във фейсбук страницата на Нощта. За да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година своите театрални мисли ще споделят директорите, режисьорите, драматурзите и актьорите.

Международно участие

По случай десетото издание Два международни фестивала гостуват в Нощта. Ето какво съобщават организаторите на събитето по повод гостуващите:

European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на английски език в Топлоцентрала и Нов Театър НДК с гости от Швеция, Холандия, Русия и България. А Межународното триенале на сценичния плакат представя няколко интригуващи изложби в Полския културен институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното фоайе на НДК.“

„По покана на Нощ на театрите и в партньорство с  РЦСИ Топлоцентрала на 22 и 23 ноември в София ще гостува Театър Словенско Младинско (Slovensko mladinsko gledališče) с едно от легендарните си представления – „Проклет да е предателят на отечеството!“ на режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със субтитри на български език.“

Актуално

Избрано за вас