Започна фестивалът „Синелибри 2021“

Започна фестивалът „Синелибри 2021“

Сподели

Октомври е месец за книги и кино. И за „Синелибри 2021“. Не само, защото времето е подходящо за започване на вълнуващо заглавие или интересен филм, а защото стартира седмото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри 2021“.

Биографичната драма „Бенедета“

на известния нидерландски режисьор Пол Верховен даде старт на тазгодишното издание на фестивала, който ще се проведе в интервала 2-31 октомври.

Специалната онлайн селекция на „Синелибри 2021“ от

интригуващи филмови адаптации на литературни произведения включва заглавия като „Всичко мина добре“ с две номинации от фестивала в Кан на Франсоа Озон. И

номинираният за „Златна палма“ „Историята на жена ми“

на унгарската режисьорка Илдико Енеди. „Три етажа“ на Нани Морети по романа на Ешкол Нево, „Влюбеният Айфел“, „Изгубени илюзии“

и още продукции от други европейски държави.

Българското заглавие в селекцията е документалния прочит на режисьора Станислав Дончев на живота на най-продаваната авторка на исторически романи у нас, „Малката маркиза“ за Фани Попова-Мутафова.

По вълнуващ начин филмът проследява сложния живот

на Фани Попова-Мутафова. Смятана за най-популярната авторка на български исторически романи и наречена „Малката маркиза“ от собствения си съпруг, забележителния авангарден писател и литературен критик Чавдар Мутафов.

Нарочена за фашистка, за апологет на Хитлер и Германия, нейното име е табу в продължение на десетилетия.

Независимо от частичната и реабилитация това табу продължава и до днес.

И това сякаш потвърждава думите на Васил Василев-Зуека, че „едни и същи хора, управлявали преди, продължават задкулисно да управляват и сега“.

Така този документален филм на сценаристките Елена Гоцева и Теодора Дончева,

режисьор и монтаж Станислав Дончев, оператор Мартин Димитров, консултанти Катя Зографова, Дивна Гоцева и Ингеборг Братоева-Даракчиева нарушава това табу.

Филмите ще бъдат излъчени във всички кина в столицата.

Както и във Френския институт, Joy Station, Casa Libri,

Сити Марк Арт Център и арт пространството The Steps.

Богата и цветна селекция от филми от всички краища на света очаква зрителите през целия месец, остава само да им се насладим.

Актуално

Избрано за вас