Защо Пако Рабан ще остане в историята на модата (галерия)

PARIS: In this file photo taken on January 20, 1999, Spanish Designer Paco Rabanne checks a dress before his 1999 Spring/Summer haute-couture collection, in Paris. – AFP

Защо Пако Рабан ще остане в историята на модата (галерия)

PARIS: In this file photo taken on January 20, 1999, Spanish Designer Paco Rabanne checks a dress before his 1999 Spring/Summer haute-couture collection, in Paris. – AFP
Сподели

Пако Рабан е един от онези модни дизайнер, дръзнали да внесат в модата новаторство, експерименталност и личен творчески почерк. Точно заради това той ще остане завинаги в историята на модата. Модният дизайнер с испански корени почина на 88-годишна възраст в в северозападната част на Финистер, Франция, където се е установи след оттеглянето си от света на модата. Но нека си припомним култови моменти от един живот, изпълнен с яркост и блясък.

Paco Rabanne става известен с работата си с необичайни материали за изработката на рокли и чанти. Сред многобройните му приноси се открояват роклите му с пайети от епохата на навлизането на нощните клубове. Тайната съставка, която прави дизайнерът неповторим са материалите, с които си служи.

Живеещ в Бретан, Западна Франция след оттеглянето си от модния подиум,

той е известен с работата си с необичайни материали. Пример за това е роклята, която създава през 1966 г. с изработена от малки метални панели, свързани с ниши, разкриващи кожата през всяка пролука. Първото му модно ревю през 1966 г. се нарича „Дванадесет вносни рокли от съвременни материали“.

Снимка : Френската певица Франсоаз Харди с прочутата рокля, дело на Рабан. ©Vogue France
Франсиско Рабанеда и Куерво,

по-известен като Пако Рабан, e прочут и със зеления костюм, носен от Джейн Фонда в научнофантастичния филм „Барбарела“ от 1968 г. Друга популярна звезда, която и до днес носи роклите му  е Милен Фармер. Тя продължава да внася екстравагантността на Рабан в концертите си.

Снимка: Милен Фармер по време на свой концерт. ©Mylène.net
Модният дизайнер, който върна пънка в модата
Снимка: Printemps/Été 2020 – ©Paris Fashion Week

Легендарен коафьор и дизайнер, той е известен и с ексцентричните облекла, които създва. В модните му концепции винаги си личи неговият възглед за съвременния свят и неговата еволюция. Това доближава дрехите до футристични модни произведения, които, от една страна са напълно в крак с времето, но същевременно – не губят представа за тези, които са последвали. По негова инициатива през 80-те години на миналия век е открита танцова зала в Полковник Фабиен – емблематичен район в историята на френския хип-хоп.

Актуално

Избрано за вас