Met Gala се завръща. Всичко, което трябва да знаете за звездното събитие

Снимка: Vogue.com

Met Gala се завръща. Всичко, което трябва да знаете за звездното събитие

Снимка: Vogue.com
Сподели

Първият понеделник на месец май наближава и е време за едно от най-популярните събития в шоубизнеса –  Met Gala 2024.

Всяка година звездната галавечер има различна тема. Тази година тя ще е  „Спящи красавици: събуждане на модата“

намигване към историята на модата.

Темата на изложбата на музея „Метрополитън“ е курирана и организирана от Института за костюми. Тя ще включва 250 предмета от постоянната му колекция, показани по нов, иновативен начин.

Звездното събитие е ръководено от главната редакторка на Vogue Анна Уинтур, която всяка година избира няколко знаменитости, които да участват активно в подготовката на тази звездна вечер. Избраните от списанието за тази година домакини са  Дженифър Лопес, Зендая, Крис Хемсуърт и Бад Бъни, написаха от ET.

Снимка: comingsoon.net
Какво представлява Met Gala? 

Оригиналното име на събитието е Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit. Всяка година Met Gala осигурява на музея годишно финансиране за изложби, публикации, колекции, експозиции и други инвестиции в сферата на изкуството и модния дизайн.

Първата Met Gala започва през 1948 г. Билетът тогава е бил само 50 долара – изключително изгодна цена по днешните стандарти. Според New York Times тези, които получат покани,

се очаква да отделят 75 000 долара за един билет.

Това е с 25 000 долара повече от миналата година. Цената за маса? Тя започва от 350 000 долара, а схемата на местата е доста сложна мисия сама по себе си.

Главната редакторка Анна Уинтур винаги има последната дума за това кой ще получи покана за събитието и кой не.

Миналата година то събра 22 милиона долара.
Каква е темата за 2024?

Тази година темата е „Спящи красавици: събуждане на модата.“ Макс Холейн, главен изпълнителен директор на Метрополитън, заяви в изявление, че „иновативната“ изложба – и съпътстващата я галавечер за набиране на средства,

ще „разшири границите на нашето въображение

и ще ни покани да изпитаме въздействието, което ни носи един тоалет, който е също и произведение на изкуството“.

Снимка: otakukart.com

Според съобщението изложбата ще включва облекла на повече от 400 години и ще бъде „визуално обединена от иконография, свързана с природата“.

Метафора за крехкостта и ефимерността на модата.
Снимка: pinterest.com

През февруари  Met Gala обяви, че дрескодът е „Градината на времето“, вдъхновен от едноименния разказ на Джей Джи Балард от 1962 г. Според Vogue „най-очевидната интерпретация би била да се приеме частта „градина“ от „Градината на времето“. Целта е да се пресъздадат едновременно меланхолията и красотата, които цветята символизират.

Актуално

Избрано за вас