Сценаристите на „Под прикритие“ ще съдят БНТ, ако снима продължение

Снимка: GoGuide

Сценаристите на „Под прикритие“ ще съдят БНТ, ако снима продължение

Снимка: GoGuide
Сподели

Авторите на „Под прикритие“ изпратиха предупредително писмо до БНТ, в което заплашиха националната телевизия със съдебни дела, ако заснеме шести сезон на сериала, съобщиха шестимата сценаристи за „Площад Славейков“.

Писмото, изпратено от адвокатска кантора „Камбуров и съдружници“, е заведено в деловодството на БНТ на 23 април. В него се казва, че авторите на „библията“ на сериала (цялостната сюжетна линия, характеристика на образите и евентуалното им развитие) и сценаристи на първия сезон Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Тео Чепилов и Цонко Бумбалов

„изразяват категорично несъгласие

БНТ да осъществява планирано последващо използване на техните авторски произведения“. Сред тях, уточняват адвокатите, са библията, сценарият и всички персонажи от „Под прикритие“.

Снимка: GoGuide

„Характерите, психологическите черти и уникалността на образите, заложени в библията на първия сезон, както и личните им биографии, са в основата на сериала и представляват двигател за развитието на сюжета напред. Взаимоотношенията между персонажите са изградени така, че да залагат конфликти за следващите сезони

и е невъзможно да се напише продължение или предистория,

без да се ползват тези защитени авторски права“, се казва в писмото.

Правата за използване на авторския им продукт са били отстъпени на продуцентската компания „Камера“ ООД за период от 10 години. Той е изтекъл и в момента авторските права за всички възможни продължения, излъчвания използване на сериала принадлежат на създателите му – шестимата сценаристи.

Пърият епизод на „Под прикритие“ беше излъчен през 2012 г.

Ако БНТ не се съобрази с „изричната забрана“ в предупредителното писмо, авторите на сериала ще потърсят защита на нарушените си права по административен и съдебен път, заявяват те чрез адвокатите си.

Бойко Кръстанов в „Под прикритие“; Снимка: БНТ

Шестимата сценаристи имат и допълнителни въпроси към БНТ, на които настояват да получат отговор:

„Как е възможно именно държавната телевизия да отпуска бюджет за проект с неуредени авторски права? Какво финансиране е отпуснато от БНТ? Защо се дават пари на проект, приключил преди 8 години, при това без конкурс? От кого е взето това решение и с какви мотиви?

Кой стои зад допълнителното финансиране на сериала?

Председателят на „Филмаутор“ (организацията, която трябва да защитава авторските права) Виктор Божинов е обявен като режисьор на проекта. Това не компрометира ли дейността на „Филмаутор“ като цяло?“.

На пресконференция през февруали БНТ обяви, че планира заснемането на следващ сезон на хитовия сериал „Под прикритие“. Тогава създателят му – Димитър Митовски, каза, че творческият екип е почти същият.

Актуално

Избрано за вас