Ива Свещарова и Вили Прагер в танцов разказ „Преди края на … света“

Ива Свещарова и Вили Прагер в танцов разказ „Преди края на … света“

Сподели

Хореографското дуо Ива Свещарова и Вили Прагер се събират в един необичаен празник „Преди края на … света“ тази събота, 25 март, от 19 ч. в „Топлоцентрала“.

Обект на тяхното проучване е апокалиптичната култура,

превърнала се във феномен далеч не само в изкуствата и науката, но вече и в ежедневието ни. Работейки с хърватската драматуржка Ивана Ивкович близо година, артистите изследват теории, истории, събития и явления, свързани с разрухата и изчезването на човечеството. Не пропускат и дебатите около вечния въпрос – ще има ли край на света и какъв би бил той.

Глобалните и локалните последствия от пандемията и последвалата я война

обаче сякаш се отразиха и на апокалиптичните теории, чиито последователи престанаха да се чудят, дали краят ще настъпи, а заявиха, че вече живеем в него – ние, последните поколения на настоящата цивилизация.

С много проучен материал,

стъпил на поп културата, религиите и конспирацията,

под звуците на музиката на Емилиян Гацов – Елби и с 3D модели на самите себе си, като на игра, Ива Свещарова и Вили Прагер пресъздават поредица диорами на катастрофата, картини на разрушението и хаоса. На сцената им партнират Мирослава Захова и Нейтън Купър.

И въпреки че темата е страховита, те ведро призовават:

„Понякога сме чудовища, с много странни крайници,

друг път облечени празнично крещим с тишината и пълним небето с балони. Във всеки случай присъединете се към нас в този странен празник! Доверете ни се, бъдещето (все някога) ще свърши!“

 

Актуално

Избрано за вас