Компанията TELUS спира да контролира българския Facebook

Снимка: https://gospodari.com/

Компанията TELUS спира да контролира българския Facebook

Снимка: https://gospodari.com/
Сподели

Телус“ (Telus) вече няма да модерира съдържанието на Facebook в България. Телекомуникационната компания се оттегля от контрола над публикациите в българската секция на социалната мрежа. Разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов съобщи това в профила си във Facebook и добави, че

модерацията на български, руски и турски се пренася в Германия от  юли

„Дотогава модерацията е ограничена до педофилия, терористично съдържание, призиви за убийства и самоубийства, но не на политически лица. Модифицирани са и алгоритмите. Суспендирани са суперакаунтите – профили с богата история, чиито доклади тежат повече и могат да ви пратят в карцера без модерация. С една дума: Победихме!“.

Към момента компанията все още няма официална позиция по казуса.

През ноември 2022 г. Bird.bg и TELUS влязоха в остър конфликт,

след като медията обвини фирмата в тенденциозни действия. Според Bird TELUS прави промени в полза на ГЕРБ и ДПС. Това се изразява чрез „блокиране достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим“.

Публикацията на Чобанов продължава: „Оказа се, че заради икономии, модерацията била смесена: българи с руски език модерирали и на руски, а руснаци модерирали на български, щото нали е кирилица. Факултетът по руска филология работел модератор, прочее.“

От  медията обявиха още, че служителите на TELUS

работят по проект за обслужване на Meta, който се нарича Dolphin

Според тях, българският отдел е подчинен на руския отдел, който е най-голям и отговаря още за грузински, арменски и други езици за Средна Азия. Шумът около скандала доведе до пристигането в края на януари на основателите на TELUS от Канада. Тогава двама представители на компанията отговаряха на въпроси на депутатите от Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ото Народно събрание. Изслушването им беше аргументирано с общо недоволство. Потребилитете смятаха, че са санкционирани за коментари срещу нападението на Русия в Украйна, докато коментари в полза на агресията не се наказват, което поражда съменение за първоизточниците на разпространители на информация.

Актуално

Избрано за вас