Галерия под открито небе: Артисти преобразяват Пирамидата в Кот д’Ивоар

Галерия под открито небе: Артисти преобразяват Пирамидата в Кот д’Ивоар

Сподели

За своя 50-годишен юбилей пирамидата в град Абиджан в Кот д’Ивоар се превръща в галерия под открито небе.

В продължение на месец местни художници, в колаборация с артисти от Франция, работят, за да вдъхнат нов живот на сградата, смятана за символ на бизнес района Плато.

Артистичният цветен спектакъл на открито е озаглавен “ Утрешният ден вече е роден“.

Фреските на пирамидата от 70-те години на миналия век, проектирана от италианския архитект Риналдо Оливиери, постепенно се изпълват с цвят и нов смисъл.

В репортаж кореспондентът на RFI в Абиджан Бинета Диане разговаря пред прашния вход на Пирамидата с Паскал Конан.

Артистът подготвя творба, която да подчертае душата на старата сграда.

„Мисля, че това е интересна, митична сграда, емоционално заредена с история, а също и с човешко присъствие, което не виждаме, не чуваме, но което аз чувствам, че чувам и виждам“, споделя артистът.

15-етажна сграда в търговската столица на Кот д’Ивоар е изоставена преди 20 години.

Тя е и една от първите кули изобщо в някогашната столица. Пирамидата е издигната, за да символизира просперитета на африканската държава.

Художникът Антонин Катре е свикнал да работи по фасади. „Ще представя смесица от снимки, които съм правил и които съм интерпретирал наново. Така че това ще бъде архитектура върху основа от цветни фонове, нещо като оранжево-охрова градация, като обновяване през моето виждане и моята призма на рисуване“, обяснява артистът пред RFI.

Министърът на културата на страната си поставя за цел да превърне Абиджан в артистичен и културен център на Западна Африка.

„Този проект ни позволява да погледнем към Абиджан, който не винаги е добре познат, да подчертаем творчеството на страната и да покажем, че Кот д’Ивоар е земя на вдъхновението и на предприемачеството в културните и творческите индустрии“, казва той.

Фотокредит: @fondationoci / France en Côte d’Ivoire

Проф. Вихрони Попнеделев завихря живота на цяло село

Актуално

Избрано за вас