Откритата картина на Джаксън Полък у нас – собственост на Лорън Бекол

Откритата картина на Джаксън Полък у нас – собственост на Лорън Бекол

Сподели

Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за рождения ден на покойната холивудска звезда Лорън Бекол, предава БТА. Това обясни заместник-градският прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура, на брифинг пред медиите.

Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол, Честит Рожден ден“,

пише на гърба, заедно с датата 16 септември 1949 г. и подпис

Датата съвпада с рождения ден на съпругата на Хъмфри Богарт, която има над 40 филма в актива си, награди „Тони“ и почетен „Оскар“.

За откриването на картината се разбра вчера. Тя е иззета при акция на ГДБОП, в която има участие и на чужди служби. Изготвена е справка от двама експерти от Националната художествена галерия, както и експертиза, направена от тричленна комисия.

Според експертната справка по стил, техника на изпълнение и художествена специфика,

картината отговаря на естетическите особености за живописта на Джаксън Полък от периода 1945 г. -1950 г.

От флуоресцентният анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, става ясно, че пигментите в нея са подобни на ползваните от Полък в други произведения.

„Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“,

допълват експертите и казват, че полезно би било да се направи анализ на свързвателя на боите. А това изисква вземане на проба.

Предстои да се направи допълнителна експертиза, за да се установи дали картината е оригинал

и представлява движима културна ценност

„Ще се използват инструментите на международната правна помощ. Включително Европейски заповеди за разследване, за да се установят всички обстоятелства по евентуалното движение и пътя на тази картина.“, коментира още прокурор Десислава Петрова.

Предстои да се установи дали картината има общо с Румъния, където не е била обявявана за издирване и не е била каталогизирана.

При акцията на ГДБОП са арестувани няколко души, единият от които е българин. Прокурор Десислава Петрова съобщи, че той не е задържан и

не твърди, че е собственик на картината, а само я е съхранявал

Тя добави, че действията по разследването са извършени за това, че в България, евентуално, се организира незаконна продажба на картината. Петрова добави, че все още не е било пристъпено към продажба на картината, тъй като арестуваният българин, който е поел ангажимент да я продаде, не е бил сигурен в нейната автентичност.

 

Фотокредит: © Abaca

Актуално

Избрано за вас