Beyond Jazz: Пиано и глас в новия албум на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

Beyond Jazz: Пиано и глас в новия албум на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

Сподели

Мирослава Кацарова представя едни от най-любимите си песни на XX век „отвъд джаза“.

Албумът Beyond Jazz на дуото Кацарска и Мирослав Турийски ще бъде представено на 18 юни в Пловдив и на 22 юни в София.

Мира Кацарова наблюдава от години различните метаморфози на джаза като стил, принадлежащ до голяма степен на XX век. Джазът като музикален жанр от началото на новия век се развива в различни посоки. По думите на Мира „музиката, както и останалите изкуства, са отражение на самия живот, на времето, на промените.“

Легендарният Телониъс Монк казва, че

работата на музиканта е да се опитва да наблюдава живота и да го транскрибира в музика.

Именно това са решили да направят Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски в новия албум, наречен красноречиво Beyond Jazz. Първата му премиера ще е на 18 юни в двора на Драматичен театър – Пловдив, а няколко дни след това – на 22 юни в културното пространство PORTRAIT в София.

Този път Мирослава Кацарова се фокусира  в интерпретации на познати песни от близкото минало, някои от които спокойно биха могли да бъдат назовани „нови стандарти“. Сред тях са “Both Sides Now”, “Practical Arrangement”, “Samba e Amor”, “Human Nature” и др. Песни, в които има разказани истории за смирение, избори, осъзната обич, любов към градския живот, екзистенциална мъдрост.

„Beyond Jazz е отражение на историите, които искам да разкажа чрез музика.

Той представлява колекция от някои от най-любимите ми песни на XX век „отвъд джаза“, белязани  по-скоро от поп стилистика. Избрах да ги интерпретирам в камерна версия – само пиано и глас, заедно с дългогодишния ми сценичен партньор – виртуозния пианист Мирослав Турийски. Изпълняваме песни на Джони Мичъл, Стинг, Майкъл Джексън, Били Холидей, претворени по наш начин – рехармонизирани, с преосмислени вокални фрази, с деликатни, ненатрапливи импровизации и повече паузи”, споделя Мирослава Кацарова.

 

 

В албума са включени две авторски композиции на Мирослав Турийски по текстове на Мира Кацарова. Една от тях е специално създадена за петия студиен албум на вокалистката, а пиесата е озаглавена „Под небето на Пловдив“ като намигване към града, в който двамата артисти живеят и творят.

Идеята за студиен албум в

минималистична версия – само пиано и глас

не е отскоро, а още от времето, когато двамата музиканти създават своята зимна програма „Мирослав и Мирослава“.

Тази камерна версия позволява огромна свобода за интерпретация, импровизация и бягство от конвенционалните схеми. Всичко това присъства в концертите им, които този път ще са посветени на първата среща на публиката със съвместния им албум BEYOND JAZZ.

Албумът е записан в MD Studio в Пловдив, а саунд дизайнер е Младен Димитров – неизменният трети партньор на Миро и Мира. Саунд концепцията също е фина, с топъл и мек звук, който напомня аналоговите записи от XX век.

Албумът ще се разпространява предимно в онлайн платформи. Ограничен тираж на дискове и плочи предстои да бъде реализиран.

Фотокредит: @m.katsarova

Актуално

Избрано за вас