Ретроспективна изложба на Илия Бешков в галерия „Шипка 6“

Ретроспективна изложба на Илия Бешков в галерия „Шипка 6“

Сподели

До 21 януари почитателите на Илия Бешков могат да се насладят на изложбата с негови творби. Експозицията с творения на един от най-бележителните български творци от началото на XX век е представена в салоните на галерия „Шипка 6“. Тя идва на гости след участие в залите на Плевенската художествена галерия „Илия Бешков“, собственик на най-богатата колекция с творби на своя патрон. Тя включва около 1300 рисунки, карикатури, илюстрации.
Част от тях са включени в постоянна експозиция, но преобладаващият брой се съхранява във фонда. Сред експонатите могат да се видят близо 270 произведения, голяма част от които не са показвани пред публика.
Посетителите на изложбата в София могат да видят също и селекция с отпечатани книги с илюстрации на художника. Тя става възможна благодарение на сътрудничеството с регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

Илия Бешков (1901-1858) е не просто един от най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. За малките илюстрира и създава графичното оформление на любими издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев. А също „Крали Марко“, „Хитър Петър“, стихосбирките за деца на Дора Габе „От слон до мравка“ и „Наште сърчица“. Стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др.
За порасналите Бешков публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат – „Див дядо“, „Българан“, „Маскарад“, „Звънар“, „Вик“, „Стършел“ и други. Член е на дружеството „Родно изкуство“. През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи. През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

През житейския си път Илия Бешков е

свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби

и благодарение на изкуството съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник, Илия Бешков е автор и на текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество – теми, свързани по-общо с битието на човека, с религиозното самосъзнание, със свободата, и по-конкретно с всевъзможни въпроси, засягащи изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството.

Bunker 22:15 съвременни български артисти с изложба в Париж

Актуално

Избрано за вас