Композитор адаптира „Четирите годишни времена“ на Вивалди към климатичните промени

Композитор адаптира „Четирите годишни времена“ на Вивалди към климатичните промени

Сподели

Испански композитор и продуцент адаптира „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди към мрачната действителност на глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

В адаптираната версия Аче Коста придава по-голяма значимост и драматизъм на летния концерт, като същевременно съкращава останалите три. Коста вярва, че големият италиански композитор не би имал нищо против.

„Мисля, че Вивалди щеше да е много по-агресивен и решителен. Ако днес някой трябваше да композира „Четирите годишни времена“ от абсолютно реалистична гледна точка, това би било откровено дръзко“, казва Аче Коста пред Ройтерс.

Оригиналната творба е написана точно преди 300 години, предава БТА.

Премиерата на адаптираната версия ще се състои в Мадрид по случай днешния Международен ден за активни действия срещу климатичните промени. Докато музиката звучи ще бъдат прожектирани изображения на горски пожари и други ефекти от глобалното затопляне, като например сушата.

„Иска ми се публиката да се почувства наистина притеснена в някакъв момент, когато осъзнае какво се случва“, казва Аче Коста, който е направил партитурата достъпна за всеки желаещ да свири.

Учените свързват високите температури и сухите и ветровити условия в много части на света с изменението на климата.

Председател на Испанската асоциация по метеорология Ернесто Родригес Камино отбелязва, че въздействието на климатичните промени в Испания е очевидно.

Фото кредит откриваща снимка: Reuters

Актуално

Избрано за вас