Да преживееш Белене

Фотокредит: belene.camp

Да преживееш Белене

Фотокредит: belene.camp
Сподели

„Истории от Белене“ е последният проект на фондация „Софийска платформа“, която съчетава 3D технологията и изкуствения интелект. 

Новата платформа ще даде възможност на своите посетители да се потопят във времената, в които затворническите лагери на Белене са функционирали по време комунизма.

Създателите на сайта посочват, че „Белене“ е най-дълго просъществувалият концлагер – от 1949 до 1987 година почти без прекъсване.

Идеята тръгна по силата на нашия предмет на дейност – фондацията от години се занимава с темите гражданско образование, история на близкото минало, история на комунистическия режим в България. В Белене е бил най-големият и най-известният лагер за принудителен труд, където без съд и присъда са били пращани несъгласните с комунистическия режим“, разказа пред БНР-Радио София Борислав Димитров – зам.-директор „Софийска платформа“.

Фотокредит: belene.camp

Сайтът ще бъде официално отворен на 25 май и създателите на платформата дават възможност на

посетителите да се срещнат с истински хора от лагерите,

като към момента подобен „холограмен разговор“ е възможен само с анархистката Цветана Джерманова, която е родена през 1928 година. Благодарение на изкуствения интелект е възможно да се проведе диалог с тези реални личности. Заложени са хиляди въпроси в базата данни на сайта.

Вдъхновили сме се от музеи на холокоста в чужбина, в които сме виждали така нар. виртуални разговори. Алгоритъмът разпознава нашите въпроси, разпознава ключови думи и рови в огромна база данни от отговори, които самият този човек е дал по време на пространни интервюта, които ние сме провели с него.

Фотокредит: belene.camp
Миналото лято на шестима лагеристи зададохме над 3000 въпроса.

Имаме над 120 часа видеозаписи. Когато вие зададете въпрос, ИИ изважда подходящия видеозапис и го пуска, но понеже той се справя много бързо с тази задача, за вас това изглежда като непрекъснат разговор със събеседник от отсрещната страна.“, сподели Димитров.

Освен разговорите, сайтът ще предоставя и възможността да се направи резервация за посещение и тур на едноименния остров.

Актуално

Избрано за вас