Митология и морски хоризонти за душата в картините на Димитър Божков

Митология и морски хоризонти за душата в картините на Димитър Божков

Сподели

Митология, абстрактни форми, натюрморти и морски хоризонти за душата намират място в изложбата „Енигма“ на Димитър Божков. Експозицията може да бъде разгледана ексклузивно в периода от 21.06 до 27.06.2023г. във Vivacom Art Hall Oborishte 5 с вход свободен.

От 10 години Митко живее и твори в град Латина, близо до италианската столица Рим.

Той споделя, че любовта му към изкуството пламва през 2014г., когато се записва да учи право в университета „Ла Сапиенца”.

Неговият треньор по бокс Роберто Рома също допринася за решението му да поеме по този път. Божков вече има свой разпознаваем стил и това го прави един от най-интересните ни съвременни творци.

Основното вдъхновение на 29-годишния артист идва от темите за природата, морето и цветовете, от чувства като гняв, страст и тайнството на любовта.

„Изкуството е плод, който зрее бавно“, споделя Димитър, за който контакта с публиката е най-важен. 

Митологичността в изкуството му завладява по силно емоционален начин, леката тъга и мъдростта на младостта прозират под всеки елемент, който използва в картините. Това е деветата самостоятелна изложба на родния творец.

Най-голямото вдъхновение за Димитър Божков е докосването му до изкуството на големия български живописец Васил Петров. „В моята лична класация той се нарежда като един от най-интересните художници в съвременната история на изкуството. Втората ми изложба се състоя именно в неговата галерия“, споделя Митко.

Васил Петров вижда таланта и потенциал в младия художник и го подкрепя безрезервно.

Това амбицира още повече Димитър да се развива и усъвършенства. Днес рисуването е неизменна част от неговия живот, а всичките му изложби в България и в Италия са посрещнати с голям интерес от страна на публиката.

Димитър Божков е роден на 30.09.1993 г. в гр. Дупница. Завършва СОУ „Паисий Хилендарски“ в родния си град през 2013г., след което

заминава да учи „Право“ в Италия, Римски университет „Ла Сапиенца“.

Натовареността в университета го подтиква да започне да се занимава със спорт като средство за справяне със стреса.

Така през 2015 г. избира да тренира бокс и най-случайно вижда в офиса на уредника на залата картини, репродукции на известни автори, които привличат силно интереса му. Димитър решава да направи първите си опити да рисува известни личности с молив – любими актьори и певци. Резултатите са впечатляващи от самото начало.

Младият художник започва да проявява интерес към рисуването с маслени бои, което поставя началото на същинския му творчески път през 2015 г.

Талантът му веднага е оценен от един от най-признатите български творци – Васил Петров. Следват няколко изложби в България – в родния му град Дупница, Пазарджик, София, Кюстендил, Благоевград, Варна и няколко самостоятелни вернисажа в Италия.

 

Фотокредити: IGM Agency

 

Актуално

Избрано за вас