Актрисата Елеонора Иванова с награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“

Актрисата Елеонора Иванова с награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“

Сподели

Актрисата Елеонора Иванова – Нори е тазгодишният носител на наградата за Полет в изкуството на Фондация “Стоян Камбарев”.

Тя получи статуетката на художника Кольо Карамфилов по време на церемония в понеделник.

Елеонора Иванова-Нори е актриса в столичния театър „София“. Критиката я определя като „новото лице“ на българското кино. Тя изпълнява една от главните роли във филма „Чалга“ на Мариан Вълев, който оглави родния боксофис преди седмици. Елеонора участва и във филма на Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“. Лентата е номинирана за годишните награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“. В театъра Нори играе в постановките „Лулу“, „Пер Гюнт“ и „Развратникът“.

Другите номинирани са поетесата-воин Лилия Йовнова, мулти-талантът Петър Байков, който озвучава анимационните филми на „Дисни“, първият български бандонеонист Стоян Караиванов и художникът Думусани Карамански.

Носител на наградата за кино „355“ е Мартина Троанска за 5-минутния си филм “Голям”.

Късометражният филм на Троанска разказва за 7-годишния Адам, който отказва да участва в погребението на дядо си. Майка му е ядосана, че момчето не се държи подобаващо и не разбира ситуацията. Оказва се, че той е преживявал смъртта по свой собствен начин.

Талантливата Мартина Троанска бе сред номинираните за ИКАР 2019 в категория „Дебют“. Едва 15-годишна тя печели второ място в младежки конкурс за кино „Репортийн“. През 2020 г. завършва класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ с награда „Най-най-най“ за най-добра актриса във випуска. През 2021 г. снима своя дебют като режисьор на късометражна адаптация на разказа на А. П. Чехов, „Анюта“. Филмът е селектиран в над 10 международни фестивала.

кадър от филма „Голям“

Общо трима са младите режисьори, които заснемат, монтират и предават петминутен филм с неочакван край, борещи се за наградата за кино „355“. Освен победителят Троянска, другите номинирани са „Мимезис“ на Румен Русев и „Да убиеш два пъти“ на Виктория Павлова.

В официалната церемония за връчване на отличието за млади творци, участваха Елица Тодорова и Братя Пищолски от Благоевград. Напълно благотворително в столичния Joy Station пя звездата от момчешката група Blue Лий Райън.

Фондация “Стоян Камбарев” подпомага млади творци вече 14 години.

Всички номинирани ще бъдат подкрепени от фондацията за осъществяването на техни арт проекти.

Уникалността на Наградата за полет в изкуството се състои в това, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

Наред със специално изработената бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, големият победител получава парична премия в размер на 3000 лева.

Фондацията носи името на един от най-емблематичните български театрални режисьори и творец – незабравимият Стоян Камбарев (1953 – 1998). Председател на управителния съвет на фондацията е актрисата Деси Тенекеджиева.

фотокредит: @Ivan Donchev/@elleonoraivanova1 / „ЛУЛУ“ в Театър София, режисьор Крис Шарков

Актуално

Избрано за вас