Звезда от „Игра на тронове“ се бори с глобалното затопляне в шоу

Звезда от „Игра на тронове“ се бори с глобалното затопляне в шоу

Сподели

Звездата от „Игра на тронове“ Николай Костър Валдау развива статута си на еко посланик на следващо ниво с минисериалът „Гид на оптимиста за планетата“, пише Rolling Stone. Продукцията на Bloomberg ще включва шест епизода. Във всеки от тях номинираният за „Еми“ актьор ще пътува по света,

за да ни срещне с изключителни хора, намерили иновативни начин за трансформиране на околnата среда

и битка с глобалното затопляне.

„Гид на оптимиста за планетата“ разхожда Валдау от  резервата Нашулай в Кения, през „Соларните сестри“ в Танзания, до  заводите на компания за производство на електрически самолети в Бърлингтън, Върмънт. Сериалът е вдъхновен от усилията, положени от датската кино звезда като посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН. Допълнителна искра на проекта дава и документалния филм Anthropocene: The Human Epoch (2018), фокусиран върху чудовищното въздействие на човека върху земята.

В интервю за Rolling Stone екранният Джейми Ланистър от кървавата сага на HBO признава, че

като дете е опознвал света само с колело

Най-дългата му семейна ваканция се е случвала с преход на ферибот от Дания до Швеция, където оставали за седмица. Актьорската професия му отваря вратите към света. През 2016 г. идва предложението на ООН и Валдау на драго сърце осребрява популярността си за добра кауза. „Това партньорство ме прати в различни точки на земното кълбо. Срещнах се с хора, които правеха удивителни неща на локално ниво, за да подобрят живота на общността си. Това ми върна оптимизма за бъдещето. Имаме 17 устойчиви цели за развитие в ООН, и ако ги прегледате, ще забележите, че

се справяме много по-добре с тях, отколкото преди 50 години

Например, по отношение на екстрмния глад и образованието. Промените в климата могат да съсипят драстично този прогрес.“, споделя Валдау.

В Кения той среща семейство, което живее без електричество, но е изобретило соларен панел с една единствена цел – да може детето им да получава нужната светлина, за да учи.  В сериалът са документирани и редица срещи със стартъп бизнеси, които имат потенциала да променят света  – от технологии, намаляващи нивата на въглеродния двуокис в атмосферата, до създаване на електрически самолети.

„Гид на оптимиста за планетата“ ще бъде излъчен премиерно през 2024 г.

 

Фотокредит: CHRIS GOLL/Rolling Stone

Актуално

Избрано за вас