„Напускам!“, и то на живо в TikTok

„Напускам!“, и то на живо в TikTok

Сподели

Имейлите, с които хвърляте оставка към своя работодател, са отживелица – сега е модерно да го направите в TikTok! Или поне до такъв извод можем да стигнем с огромната популярност, до която достигнаха подобни професионални раздели, които се

излъчват на живо в социалната платформа 

През юли 2021 г. видео на служители на McDonald’s във Великобритания, напускащи по време на смяната си, стана изключително популярно. Почти две години по-късно това начинание

се превърна в масов тренд

като хиляди потребители стриймват момента.  В клипчето задължително трябва да присъства знаковата фраза „Напускам!“, като комедийният характер и тръпката да станеш свидетел на подобен момент обикновено са абсолютно органични.

Бившата държавна служителка от Австралия Кристина Зумбо, създаде хитово видео в TikTok, повеждайки така наречения тренд #quittok преди няколко месеца. Тя сподели момента, в който изпраща имейл с уведомлението, че желае да си тръгне и зачака видео обаждане от своя шеф.

Наистина се борех с вземането на решението да напусна, чувствайки се, че

разочаровам екипа и мениджъра си,

и мисълта да остана без работа, без нещо стабилно и сигурно в бурния пазар на труда по това време“, казва тя. „Реших да споделя това пътуване онлайн, защото просто не се говори достатъчно за него.“, споделят от BBC.

Нямах представа, че толкова много хора ще видят, разкажат и споделят собствените си истории. Или страха си да напуснат сегашното си работно място, или силното си желание да направят това, което направих аз“, споделя Зумбо.

Клипът водеше класациите като събра

53 000 харесвания и около 3 000 коментара

Винаги е изненадващо по най-добрия начин това усещане за общност, което изпитвате, ако се отворите и показвате истинска уязвимост онлайн.

Голяма част от младото поколение е израстнало в дигиталната ера и е свикнало да споделя всяка своя крачка онлайн. В последно време в българския TikTok е изключително популярно ученици да правят т.н. „лайвове“ по време на часовете си в училище. И не само, примерите са безкрайно много –

младото поколение има нужда от показност и разпознаваемост

и, разбира се, винаги да бъде в крачка с най-новите масови трендове.

Това поколение има опит, така са се научили да бъдат в света“, казва базираният в Калифорния терапевт и треньор Тес Бригъм. „Ако сте свикнали да записвате и споделяте неща, защо не споделите тези по-големи, по-значими моменти във времето?“. Бригъм споделя, че младото поколение, известно още като Gen Z, поставя като приоритет своето

психично здраве, щастие и положителна работна атмосфера

Точно затова те не виждат проблем в показността, особено ако в споделеното видео някой напуска своето „токсично работно място“. Те дори се противопоставят на нечестните шефове и търсят справедливост.

 

Актуално