„Орфей“ на Народния театър спечели наградата за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие

„Орфей“ на Народния театър спечели наградата за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие

Сподели

Вчера, 10 октомври, спектакълът „Орфей“ на световноизвестния словенски режисьор Йерней Лоренци спечели наградата за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие, Северна Македония. Фестивалът тази година се проведе под мотото „Блясък в театъра“. На него бяха представени спектакли на театри от Косово, Турция, Франция, Босна и Херцеговина и др.

Спектакълът „Орфей“ е отличен с няколко награди тази година. Сред тях са ИКАР 2023 за режисура, ИКАР 2023 за най-добър спектакъл и ИКАР 2023 на публиката за най-добър драматичен спектакъл.

Участват: Александра Василева, Биляна Петринска, Василена Винченцо/Надя Керанова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Гергана Змийчарова, Дарин Ангелов, Деян Донков, Димитър Николов, Ева Данаилова, Жорета Николова, Ненчо Костов, Радена Вълканова и Стелиан Радев.

Драматург на спектакъла е Матиц Старина, сценограф – Бранко Хойник, композитор е Бранко Рожман, а хореограф – Грегор Лущек. Дизайнер на костюмите е Белинда Радулович.

В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика. Естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема. Войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия, забравата и (само) заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината. Самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия. Силата на любовта в метафизичните и мистичните ѝ измерения. Защо Орфей слиза в подземния свят? Къде всъщност слиза – в ада, сред хората, при Евридика или при собствените си страхове и илюзии?

Следващите представления на „Орфей“ на Голяма сцена в Народния театър са на 18 октомври, 23 ноември и 20 декември от 19:00 ч.

Билети и повече информация ще откриете тук или на касите на театъра.

Актуално

Избрано за вас