Ли Къншин, легендата на балетното изкуство, се оттегля от сцената

Фотокредит: Li Cunxin

Ли Къншин, легендата на балетното изкуство, се оттегля от сцената

Фотокредит: Li Cunxin
Сподели

Ли Къншин, който намери международна слава със забележителното си издигане от бедно село в Китай до един от водещите балетисти в света, обяви пенсионирането си като артистичен директор на Куинсленд Балет. 

62-годишният Ли, по-известен като

„Последният танцьор на Мао“,

слага край на кариерата си поради здравословни проблеми. Той документира пътя си от бедността при бившия лидер на Китай Мао Дзъдун до противоречивото му бягство в Съединените щати в бестселър мемоари и филм със същото име.

По-късно Ли се премества в Австралия с бившия си партньор в танците, сега съпруга, Мери Ли. Там те се превръщат мощната си творческа сила в Куинсленд Балет, една от най-добрите балетни компании в страната.

Фотокредит: Mary Li

В скорошно изявление компанията обяви, че

двойката ще се пенсионира в края на този сезон,

след последното изпълнение на ансамбъла на „Лешникотрошачката“. Ли е бил „обезпокоен от сериозни здравословни проблеми от 2022 г. насам“, се казва в изявлението, а Мери Ли е имала свои „битки за здравето през последните години“.

Директорът на Куинсленд Балет – Брет Кларк отдаде почит и на двамата в своето изявление. Особено на Ли, който бе начело на артистичното ръководство на компанията в продължение на 11 години.

„Когато си помисля какво е постигнал Ли в живота, за семейството си в Китай, за семейството си по света, за балета, за Куинсленд –  това не е нищо друго освен сензационно“, казва Кларк, цитиран от CNN.

Фотокредит: ABC News: Chris Gillette
„Там, където думите ни убягват, действията могат да ни спасят.

През следващите няколко месеца планираме да отпразнуваме Ли и да признаем неговия сензационен принос“, добавв той.

В същото изявление Ли Къншин описва ролята в балета на Куинслeнд като една от най-възнаграждаващите.

„Все още има толкова много неща, които искам да постигна с този екип. Но трябва да отделя малко време, за да се възстановя и да прекарам време със семейството си“, казва Ли. Артистът добавя: „Това пътуване обогати живота ми безмерно и ми предложи толкова много удовлетворение и радост“.

В изявлението си Кларк посочва: „Благодарни сме, че те поставят здравето си в центъра на това съвместно решение. Пожелаваме на Мери успех в нейното възстановяване и очакваме с нетърпение да я видим отново в нашите студиа като гост репетитор през следващата година и за години напред“.

Актуално

Избрано за вас