Продадоха китара на Ерик Клептън за над 1 млн. долара

Фото кредит: Robb Cohen / Invision/AP file

Продадоха китара на Ерик Клептън за над 1 млн. долара

Фото кредит: Robb Cohen / Invision/AP file
Сподели

Китара, на която британската музикална легенда Ерик Клептън е свирил в група „Крийм“, оглави класацията на търг за рокендрол вещи в Лондон, съобщава ДПА.

Електрическата китара „Гибсън Ес Джи“ от 1964 г. беше продадена за 1 270 000 долара на колекционера Джим Ирсей. Инструментът стана хит на разпродажба под наслов Worn And Torn: Rock N Roll Iconic Guitars And Memorabilia.

От аукционната къща „Джулиънс окшънс“ заявиха, че това е

най-скъпата китара на Клептън,

продавана някога на търг.

Тя е известна като китарата на Клептън – „Глупакът“, тъй като е изрисувана по поръчка с мотиви от холандското артистично дуо The Fool, основано от Марийке Когер и Симон Постума.

На търга бяха продадени и други предмети на британски звезди. Сред тях са синьо-бяло яке, носено от сър Елтън Джон в клипа към сингъла му „Passengers“ от 1984 г. То е продадено за 5200 долара.

Оригинален автомобил Chevrolet Corvette Stingray от 1966 г., който е бил

притежаван и управляван от китариста на „Guns and Roses“ Слаш,

също бе продаден за 227 500 долара.

По същия начин бас китарата на Джон МакВий беше продадена за 13 000 долара.

Черно яке във военен стил със златни украшения, носено на сцената от покойната американска звезда Майкъл Джексън, пък беше продадено за 101 600 долара.

Списъкът на „Джулиънс окшънс“ ще включва още китара, на която Кърт Кобейн е свирил по време на последното изпълнение на „Нирвана“ в Мюнхен през март 1994 г.

Синята електрическа китара „Фендер Мустанг“ се оценява на 1-2 милиона щатски долара. Тя е използвана на турнето на „Нирвана“ през 1993-1994 г.

Фото кредит: Robb Cohen / Invision/AP file

Актуално