Цигуларят Роман Ким пристига за „Властелинът на пръстените“ в концерт

Цигуларят Роман Ким пристига за „Властелинът на пръстените“ в концерт

Сподели

Цигуларят Роман Ким пристига за българската премиера на „Фантазията Властелинът на пръстените“ по музика на Хауърд Шор, съобщават организаторите. Събитието е на 23 юли на сцената на кино „Люмиер“ (НДК).

На Ким е обработката на произведението за цигулка, кларинет, виола и симфоничен оркестър.

В концерта ще участват Деница Лафчиева (кларинет), Александър Гордън (виола и диригент) и Симфониета – Враца.

„Фантазията Властелинът на пръстените“ е аранжирана за световните музиканти със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ Хауърд Шор.

Специално внимание е отделено на партията на виолата.

Всеизвестно е, че музикантът със световна слава Александър Гордън (Земцов) е виолист и диригент, и поради това Роман Ким пише партията на виолата така, че изпълнението да позволява на Александър Гордън и да дирижира едновременно оркестрантите“, разказват организаторите.

Цигулката на Роман Ким е специално модифицирана за неговия вкус – има релефен гриф, струните са ръчно изработени от Ким, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели.

Материалът, от който е изработен, се пази в тайна.

Запознати твърдят, че лъкът е направен от рециклирани кукли Барби. Всички тези подобрения позволяват на Роман Ким да звучи по един много необикновен и специален начин, коментират организаторите на концерта.

В програмата е ще звучи и музика от Джон Уилямс, и други филмови теми, аранжирани за симфоничен оркестър.

 

Актуално

Избрано за вас