Учени попаднаха на планета, която не би трябвало да съществува

Фотокредит: IAU/L. Calçada.

Учени попаднаха на планета, която не би трябвало да съществува

Фотокредит: IAU/L. Calçada.
Сподели

Планета, подобна на Юпитер, разположена на 520 светлинни години от Земята, може да е малко вероятно да оцелее, след като нейната звезда-домакин е избухнала.

Газовата планета е известна като 8 UMi b и е наречена Хала след първоначалното си откритие от корейски астрономи през 2015 г. Хала, смятана за свещено място, е най-високата планина в Южна Корея. Екзопланетата обикаля около гигантска звезда, по-голяма от нашето слънце, наречена Бекду, разположена в съзвездието Малка мечка.

Хала обикаля около Бекду на разстояние около половината от това между Земята и слънцето на

0,46 астрономически единици или 68 815 020 километра.

Хала се счита за „горещ Юпитер“ – класификация за екзопланети, подобни по размер на Юпитер. Те имат по-високи температури, като се има предвид колко близо обикалят около звездите си домакини.

Астрономите вярват, че Хала някак си е оцеляла, след като нейната звезда е претърпяла жесток преход, който е трябвало да унищожи близките планети. 

Наблюденията на Бекду са направени с помощта на сателита за изследване на транзитната екзопланета на НАСА, който изучава близките звезди. Наблюденията на екипа разкриха, че звездата изгаря чрез доставката на хелий в сърцевината си. Вече изглежда, че е изчерпала своя водород. Разкритието подсказва на астрономите, че някога

звездата се е разраснала до звезда червен гигант.

„Поглъщането от звезда обикновено има катастрофални последици за планетите в близка орбита. Когато разбрахме, че Хала е успяла да оцелее в непосредствена близост до своята гигантска звезда, това беше пълна изненада“, казва пред CNN съавторът на изследването д-р Дан Хубер. Той е бъдещ сътрудник на Австралийския изследователски съвет в Университета на Сидни.

„Тъй като изчерпи основното си водородно гориво, звездата би се надула до 1,5 пъти текущото орбитално разстояние на планетата, поглъщайки я напълно в процеса. Преди да се свие до сегашния си размер.“

Докато нашата слънчева система има само една звезда,

много звезди във Вселената съществуват в бинарни двойки.

Астрономите все още проучват как се формират планетите около тези двойни звездни системи – както и съдбата на тези планети.

Когато изследователският екип разбра, че звездата вероятно някога е била по-голяма от настоящата орбита на планетата, те извършиха последващи наблюдения през 2021 г. и 2022 г. Използвайки обсерваторията W. M. Keck и телескопа Канада-Франция-Хавай на върха на Мауна Кеа в Хавай.

„Ние просто не смятаме, че Хала би могла да оцелее да бъде погълната от разширяваща се червена гигантска звезда“, каза Хубер.

Milky way galaxy at night.
Напълно възможно е Хала никога да не е била изправена пред някаква опасност, според изследователите.

Въз основа на нови доказателства от космическия телескоп Джеймс Уеб на NASA/ESA/CSA става ясно, че екзопланетата LHS 475 b е скалиста и почти точно със същия размер като Земята. Планетата се върти около звездата си само за два дни. Много по-бързо от всяка друга планета в Слънчевата система.

Изследователите ще продължат това лято с допълнителни наблюдения с Webb. Надяват се да им позволят окончателно да заключат дали планетата има атмосфера.

LHS 475 b е сравнително близо, на 41 светлинни години от нас, в съзвездието Octans.

„Системата е по-вероятно подобна на известната измислена планета Татуин от Междузвездни войни, която обикаля около две слънца“, каза съавторът на изследването Тим Бединг, астроном и професор в университета в Сидни.

„Ако системата Бекду първоначално се е състояла от две звезди, тяхното сливане би могло да попречи на която и да е от тях да се разшири достатъчно, за да погълне планетата.“

При такъв сценарий звездите биха се хранели една от друга.

Друга възможност е Хала да е сравнително млада планета, родена от газов облак, създаден от катастрофален сблъсък между двете звезди. Това я прави планета от второ поколение, създадена в системата.

Актуално

Избрано за вас