Театрали от Русия обвинени в тероризъм: новата цензура в Руската федерация

Фотокредит: Anton Novoderjozhkin / Sipa via AP file

Театрали от Русия обвинени в тероризъм: новата цензура в Руската федерация

Фотокредит: Anton Novoderjozhkin / Sipa via AP file
Сподели

Известен театрален режисьор и драматург бяха арестувани в Русия и обвинени в „оправдаване на тероризма“. Това се случи заради тяхното представление, чиито сюжет разглежда

руски жени, вербувани онлайн, за да се омъжат за бойци на Ислямска държава в Сирия.

Евгения Беркович беше арестувана в петък заедно с авторката на пиесата Светлана Петрийчук, след като следователите твърдяха, че наградената им пиеса „Финист, храбрият сокол“ е в нарушение на закона, споделят от CNN.

Прокурорите твърдят, че работата „романтизира, оправдава и прославя терористите“, както и насърчава „идеологията на радикалния феминизъм“, съобщи руската държавна медия ТАСС. Спектакълът е поставен през 2021 г. от собствената компания на Беркович с подкрепата на Съюза на театралните дейци на Руската федерация и Министерството на културата на Руската федерация, според независимия новинарски сайт Meduza.

Постановката спечели две

национални театрални награди „Златна маска“

миналата година. Беркович получи и номинация за най-добър режисьор. Театралните критици описват продукцията като „разобличаване на механиката на тероризма“.

38-годишната Беркович беше задържана за два месеца до 4 юли. Адвокатите й поискаха да й бъде разрешен домашен арест, за да се грижи за двете си осиновени дъщери с увреждания, но не й бе отпуснат.

Обвиненията срещу нея предвиждат максимално наказание от седем години затвор.

Арестите шокираха намаляващата театрална общност в Русия. Независимият руски вестник „Новая газета“ публикува отворено писмо в подкрепа на Беркович и Петрийчук, призовавайки руските власти да

„преследват убийците вместо творците“.

В отделно развитие властите в Санкт Петербург временно затвориха Малия драматичен театър с един от актьорите Данила Козловски, изправен пред разследване за антивоенни постове.

Руската културна сцена е изправена пред засилени репресии, откакто Русия започна инвазията си в Украйна. Известни фигури бяха отстранени от работните си места, а някои бяха изправени пред наказателни дела.

 

Актуално

Избрано за вас