АртАкция на годината

Снимка: издателство "Колибри"

АртАкция на годината

Снимка: издателство "Колибри"
Сподели

Първото издание на наградата АртАкция на годината с мащабна церемония на 22 юни в Топлоцентрала.Тогава предстои да бъдат раздадени наградите в Първото издание на„АртАкция на годината – ЗА ИЗКУСТВО С КАУЗА!“, организирани от сайта за култура АртАкция! Отличените творци са селектирани в няколко категории. Във всяка една от тях е подбрано специално жури, чиято експертност в съответната област не подлежи на съмнение.

АртАкция на годината: В категория СмАрт: „Литература и хуманитаристика“

 членовете на журито са: Георги Тенев, Бойко Ламбовски, Жанина Драгостинова. Съдържанието на номинацията може да бъде: успешно осъществена акция за насърчаване на четенето, промотиране на неиздавано досега литературно произведение, литературен фестивал, литературна премиера, кампания в социалните медии или всяка друга акция/събитие/инициатива, която съответства на посочените критерии и изисквания.

В категория РеАкция: „Обществена позиция и социална отговорност

номинираните артисти и инициативи ще бъдат оценявани от: Иван Димов, Константин Вълков, Олга Минева. Тук могат да бъдат номинирани артисти и общественици с прояви, които имат силен положителен отзвук, хуманна кауза и допринасят за развитие и усъвършенстване на средата, в която живеем.

В категория ИнтерАкция: „On/Offline културна журналистика журито е представено от: Георги Лозанов, Златна Костова, Даниел Ненчев. Номинираните могат да бъдат журналисти, медийни активисти и общественици, които се отличават със своята дейност през годината и/или са реализирали публикации с голяма обществена значимост.

Победителите в категория РестАрт: „Екология, благотворителност, иновации“ ще бъдат отличени от: Кремена Кунева, Фондация  #ЗаДоброто, Саня Армутлиева, Краси Генова. Както подсказва заглавието на категорията, тук могат да бъдат номинирани изключително разнообразни акции и прояви. Те могат да са индивидуални или групови, свързани с благотворителност, екологична или друга социалнозначима кауза, иновативен подход към решаването на наболели проблеми и др.

Категория АвангАрт обхваща артисти и прояви в три направления или подкатегории: „Визуални изкуства/Сценични изкуства/Дизайн и мода“. Представителите на журито за направление Визуални изкуства са: Мартина Апостолова, Стефан Щерев, Анна Симеонова. В направление Сценични изкуства решение ще вземат: Коста Каракашян, Найо Тицин и Силвия Петкова. Предстои да бъде обявено журито в подкатегория  Дизайн и мода.

Допълнителна информация за членовете на журито във всяка от посочените категории можете да намерите на платформата на наградите https://awards.atrakcia.bg.

Сесията за номиниране на културни проекти, арт събития и индивидуални творчески изяви е отворена до 30 май 2022. Номинираните артисти следва да са реализирали  съответните проекти и инициативи в интервала 1 април 2021 – 1 април 2022. За награда в съответната категория можете да номинирате себе си или друго лице. Желателно е номинацията да бъде придружена със стегната мотивация от 2-3 реда, линкове и/или изображения за илюстрация на събитието/културния продукт.

Основните критерии за излъчване на победителите са оригиналност и значимост. И още: принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност, потенциал за развитие, ангажираност с благородна кауза. Краткият списък на номинираните артисти и събития ще бъде оповестен на 1 юни 2022 г. 

Актуално

Избрано за вас