Мулти-култи жури на кинофестивала във Венеция

Мулти-култи жури на кинофестивала във Венеция

Сподели

Американец, италианец и французойка са избрани за председатели на журитата на тазгодишния кинофестивал във Венеция.

Режисьорът на „Ла Ла Ленд“ и носител на Оскар за най-добра режисура

Деймиън Шазел оглавява международното жури на конкурсната програма на 80-ото издание на кинофорума.

Френската режисьорка Алис Диоп и италианският режисьор Йонас Карпиняно са другите две личности, поканени да председателстват на „Венеция 80“.

Диоп е на чело на Венецианската награда „Луиджи де Лаурентис“ за дебютен филм, а Джонас Карпиняно оглавява секцията „Оризонти“.

80-ият Международен филмов фестивал във Венеция ще се проведе от 30 август до 9 септември.

За десет дни всяка година този град на изкуствата, на Тинторето, Тициан и Веронезе, се превръща в град на киното и съм щастлив да бъда поканен да оглавя тазгодишното жури. Нямам търпение да открия новата селекция от страхотни филми на Венецианският филмов фестивал“, гласи изявлението на американския режисьор.

Шазел е откривал Международния филмов фестивал във Венеция със свои филми два пъти

– през 2016 г. с “ Ла Ла Ленд “ и през 2018 г. с „Първият човек“.

Мюзикълът с Райън Гослинг и Ема Стоун получи 14 номинации за наградите „Оскар“, като спечели шест, включително за най-добър режисьор.

Деймиън Шазел е най-младият режисьор, който някога е печелил тази награда. „Първият човек“ получи 4 номинации за наградите на Амеиканската филмова академия и спечели една.

Дебютният му филм, „Камшичен удар“ от 2014 г., получи 5 номинации за „Оскар“, като спечели три. Последният му филм „Вавилон“ с Брад Пит и Марго Робин получи три номинации за награди „Оскар“, а Деймиън Шазел си отвоюва прозвището – вундеркиндът на съвременното американско кино.

Ясна е официалната селекция на кинофестивала в Кан

Френската режисьорка

Алис Диоп ще оглави журито, което ще избере носителя на отличието за дебютен филм.

В изявлението ѝ, публикувано на сайта на фестивала, Диоп казва:

 

„Каква голяма чест, каква голяма радост е да бъда избрана да председателствам наградата „Луиджи де Лаурентис“. Фестивалът във Венеция ми предложи толкова много миналата година. Щастлива съм да предам щафетата и да работя за появата на нов глас в кинематографичния пейзаж, който този фестивал винаги се е стремял да обновява“.

През 2022 г. Диоп спечели както Сребърния лъв – Голямата награда на журито, така и наградата за дебют „Лъв на бъдещето“ с първия си пълнометражен филм пълнометражен игрален филм „Свети Омер“. С лентата Диоп спечели награда „Сезар“, а преди това филмът ѝ „Ние“ от 2020 г. бе отличен с две награди от Берлинския филмов фестивал.

Режисорът на „Медитеранеа”, който обра овациите на Седмицата на критиката в Кан преди няколко години,

Джонас Карпиняно ще председателства департамент „Оризонти“.

„Година след година богатата и смела селекция на „Оризонти“ ни предлага дълбоко потапяне в света на киното. Нямам търпение да изживея емоциите и да съпреживея разнообразните реалности, които ще опознаем в киносалоните на Лидо. Да имаш възможността да видиш някои от най-добрите филми на годината на едно от най-красивите места в света е нещо наистина специално.“, казва в изявлението си италианският режисьор.

В биографията си Карпиняно има номинации за три награди „Спирит“. Носител е на наградата за пробив в режисурата на наградите „Готъм“. Филмът му „Чамбра“ (2017) печели наградата „Europa Cinemas Label“ в Кан, а по-късно получава седем номинации за „Давид ди Донатело“ и печели за най-добър режисьор.

Пълният състав на международното жури, както и филмите в конкурсната програма, предстои да бъдат обявени.

Миналогодишният голям победител във Венеция стана американката Лора Пойтрас с филма „Цялата красота и кръвопролитието“. С него документален филм спечели „Златен лъв“ за втори път в историята на фестивала, създаден през 1932 година. Филмът на Лука Гуаданино “Кости и прочие“ спечели „Сребърен лъв“ за най-добър режисьор.

Актуално

Избрано за вас