Музеят на Ван Гог в Амстердам отбеляза 50-ата си годишнина с поредица от изложби и събития

Музеят на Ван Гог в Амстердам отбеляза 50-ата си годишнина с поредица от изложби и събития

Сподели

Музеят „Ван Гог“ в Амстердам посвети поредица от изложби и събития на петдесетата си годишнина. Сред заключителните прояви е експозиция, посветена на творчеството и живота на художника по поречието на река Сена. Тя е последната от трите специални изложби в музея за 2023 г., съобщиха от пресслужбата на културната институция.

До 3 септември може да бъде разгледана ретроспективната експозиция, представящи творби от последните месеци от живота на Ван Гог във френското село Овер-сюр-Оаз. Художникът пристига там на 20 май 1890 г. и е оптимистично настроен, изпълнен с амбиции. За 70 дни Ван Гог

създава в населеното място 74 картини

и музеят „Ван Гог“ представя 50 от тях, събрани от други галерии и от частни колекции по целия свят. Експозицията е забележителна възможност и за публиката, и за критиката да види произведения на автора, които досега не са представяни заедно. Изложбата се представя в сътрудничество с музея „Орсе“ в Париж, пише БТА.

Paul Signac, Quai de Clichy, Gray Weather, 1887

От 13 октомври до средата на януари следващата година музеят „Ван Гог“ ще проследи живота и творчеството на художника по поречието на Сена. За пръв път в една експозиция ще бъде показано въздействието на района на Аниер върху творческото развитие на Винсент ван Гог и съвременниците му Пол Синяк, Жорж Сьора, Емил Бернар и Шарл Ангран. За тази изложба произведенията на Ван Гог, създадени в Аниер,

за пръв път са изследвани като отделна група

и са сравнени с картините на четиримата негови съвременници, рисувани на същите места. Изложбата, която закрива поредицата експозиции за юбилея на музея „Ван Гог“, представя 75 картини на нидерландския постимпресионист. Много от тях не са показвани никога в музея в Амстердам и дори в Нидерландия. Изложбата се организира съвместно с Института по изкуствата на Чикаго, САЩ.

Музеят „Ван Гог“ организира и поредици от събития, насочени към младата публика. „Винсент в петък“ предлага вечерна програма, представяща млади творци от Амстердам. Първото издание за есенния културен сезон по програмата е на 29 септември предвижда участие на рапъра Готу Джим и футуристичния мултисензорен танцов спектакъл Cyborg DNA.

В нощта на музеите в Амстердам на 4 ноември в музея на Ван Гог гостува арт пънк групата Baby’s Berserk. На 24 ноември пък е последното издание за годината на „Винсент в петък“. Негови куратори са студенти и млади специалисти от колектива ReFramers.

„Сподели с Винсент“ е дългосрочна програма на музея „Ван Гог“ за насърчаване на открития диалог за психичното здраве. Тя е вдъхновена от личната история на прочутия художник. Музеят редовно организира

творчески сесии с посещения на временни изложби и експозиции

от колекцията на музея с дискусии. От 1 септември тази година се организират подобни сесии в рамките на изложбата „Ван Гог в Овер. Последните месеци от живота му“, а на 6 октомври и 3 ноември сесиите от програмата са фокусирани върху използването на цветове в творчеството на художника с наблюдение на творби от колекцията на музея.

От октомври в аудиториума на музея ще се организират и класове по йога и медитация, вдъхновени от творчеството на Винсент ван Гог.

Програмата за 2024 г. започва с експресивни творби на канадския художник от китайски произход Матю Уонг (1984-2019). Винсент ван Гог е източник на вдъхновение за творчеството на Уонг и изложбата „Матю Уонг/Винсен ван Гог.

„Рисуването като последен пристан“ показва артистичната връзка между двамата художници. Тя е и първата, която представя творчеството на Уонг в Европа.

Не само изкуството, но и житейската съдба на Уонг и Ван Гог разкриват сходства – и двамата търсят призванието си и го откриват в изобразителното изкуства, и двамата се борят с психични проблеми, които водят до трагична смърт, посочват от музея на Ван Гог в Амстердам.

Фото кредит откриваща снимка: Van Gogh Museum Amsterdam / БТА

Актуално

Избрано за вас