Дойде уикендът? Ето 10+ идеи за култура със забава за децата

Дойде уикендът? Ето 10+ идеи за култура със забава за децата

Сподели
Работната седмица свърши и уикендът е пред вас. Уви, най-вероятно в комплект с екзистенциалния въпрос как да забавлявате децата. Отново!
А какъв по-добър начин да го направите от постановка в театъра или посещение на изложба? В крайна сметка не само тялото, но и душата се нуждае от храна. А по-добра храна за душата от културата трудно може да се намери. И противно на твърденията, че тя е привилегия за единици (по Марио Варгас Льоса), поне у нас тази максима (за щастие) е твърде далеч от истината.
Ето 10+ идеи как да съчетаете полезното с приятното. При това – с бонус. Ако сте родители и се чудите как да осигурите нужната доза внимание на децата си, сме ви приготвили дайджест на програмата за малките любители на изкуствата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.
Вкусът към изкуствата по принцип
се отглежда от ранна детска възраст,
а Софийската опера и балет дава идеалната рецепта за това. Хитовите й „Концерти за бебоци“ продължават да са част от съботния й афиш. Представлението стартира в 11 часа, а билетите се продават на място на касата. Цената е 17 лева за възрастен с до 3 малки деца. За да сте сигурни обаче, че някоя друга майка или баща няма да свие под носа възглавницата на хлапето ви, е добре да звъннете предварително за резервация. В 16 часа пък започва мюзикълът „Мечо Пух“. Неделята също предоставя възможността за два различни спектакъла. От 11 часа на 5 февруари на сцената на Камерна зала се поставя мюзикълът „Трите прасенца“ на Александър Райчев, а от 16 часа – операта „Пепеляшка“ на Росини.
Ако операта и мюзикълът не ви влекат, а в същото време сте решили да
не се поддавате на детския вой за кино,
защото ви е писнало да седите по два часа на анимационни филми за хлапета, ето още няколко идеи:
На сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“ днес, 4 февруари, се поставя „Карлсон, който живее на покрива“. Представлението е от 11 часа и си е удар 2 в 1 – в момента, в който грабне сърцето на малките, ги тласка и към книгите. За да се запознаят от първо лице с приключенията на „красивия, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си“. Цената на билета е 10 лева.
С цели две представления на „Джуджето Дългоноско“ се отчита и театър „Възраждане“. Те са от 11 часа и от 12.30 часа. Пак от 11 часа Столичният куклен театър представя „Трите прасенца“ в салона си на ул. „Гурко“14 и „За граховото зърно и една принцеса“ в залата на бул. Янко Сакъзов 19.
Срещу 6 лева на посетител театър „Ателие 313“ представя „Червената шапчица“, а Театър 199 – „Бременските музиканти“.

Изложбите също са опция, особено с уъркшопи

Школа „Мода и дизайн“ към Столичния център за работа с деца – филиал „Лозенец“ например представя детска изложба под мотото есен-зима. Уикендът дава възможност и за партите за малките. В арт клуб „Жрици на музите“, Студентски град правят от 11 часа пиратско детско парти срещу символичен вход.

Ето и целия афиш на детските представления в София:

Театър „Възраждане“

4 февруари – 11 и 12.30 ч. – Макс и Мориц
5 февруари – 11 и 12.30 ч. – Магарешката кожа

Столичен куклен театър ул. „Генерал Гурко“ 14

4 февруари – 10.30 и 12 ч. – Трите прасенца
4 февруари– 16.30 ч. – Вампирова булка
5 февруари – 10.30 и 12 ч. – Снежната кралица

Столичен куклен театър ул. „Янко Сакъзов“ 19

4 февруари – 10.30 и 12 ч. – Принцесите и змеят
5 февруари– 10.30 и 12 ч. – Кой има магарешки уши?

Театър 199

4 февруари – 11.30 ч. – Храбрият шивач
5 февруари – 11.30 ч. – Хензел и Гретел

Театър „София“

4 февруари – 11 ч. – Пипи дългото чорапче

Младежки театър

4 февруари – 11 ч. – Малкият Мук
5 февруари – 11 ч. – Карлсон

НДК

4 февруари – 11.30 ч., зала 308 – Малкият Мук
Куклената постановка ще представят малките артисти от Куклен театър „Зорница“ при НДД.

Уикендът – разбира се, е предизвикателство навсякъде, не само за софиянци.
В същото време доста богат афиш с представления за малките предлага и Пловдив. 

Държавният куклен театър в Града под тепетата има по две представления за деца на 4 и 5 февруари. От 10.30 часа и от 11.45 часа днес представя „Червената шапчица“, а в същите часове, но утре е спектакълът „Незнайко в Слънчевия град“.

Уикендът е добър вариант за културни забавления и за жителите на Стара Загора. От 11 часа днес и утре Държавният куклен театър в града представя съответно спектакли по две любими приказки. Това са „Златка златното момиче“ (4 февруари) и „Червената шапчица“ (5 февруари).

Държавният куклен театър в Бургас представя и в двата дни на уикенда

„Мисия спящата красавица“. Представленията са от 11 часа. А Държавният куклен театър във Варна ще зарадва малките с по два спектакъла на „Приключенията на Лукчо“ днес (от 11 часа и от 12.15 часа) и „Под гъбката“ утре. Отново в същите часове.

Актуално

Избрано за вас