Когато дистанционното е бюлетина: идват българските сериали

Когато дистанционното е бюлетина: идват българските сериали

Сподели

Традиционно в началото на есента или пролетта, привикналият все по-красноречиво да общува с живота чрез телевизора зрител гласува с дистанционното като с бюлетина. Очаква предложенията на българските продуценти и българските сериали, които да пренаредят ежедневието му в най-гледаното време.

Хората масово обичат някой отвън да им създава навици, в случая –

някой отвън да е подредил свободното им време и програмата вкъщи след работа.

И понеже, все повече, всички ние, най-ревниво се отнасяме именно към свободното си време, очакванията ни то да донесе веселие, забава и дори драма, нарастват. С всеки следващ телевизионен сезон.

Режисьорите, актьорите, целият екип трябва да са крачка напред в света,

хем да го покажат дословно, да не ни лъжат, да говорят на нашия език, за да са ни чисти сметките после, но и да ни отведат от него.

Да можем да си представим, че сме и другаде. Където е красиво, където има идеали, където всички са усмихнати лъчисто и се обичат истински.

Не е лесен българският телевизионен зрител. Но наред с това е верен докрай. Веднъж гласувал с дистанционното за българска продукция и български сериал, дори да спре да му харесва, продължава да го гледа. Защото няма нищо по-привлекателно от провала на нашите, който следиш от първи ред в дома си.

За любопитството и страстта към родните телевизионни поредици се знае и пише отдавна,

днес апетитът на публиката вече се е разтворил като на дегустационна маса,

в която всяко следващо от менюто, по правило трябва да е по-добро, което ще рече по-оригинално.

А оригиналното обикновено е в чинията на сценаристите. Те са креативната плът на продукцията, на която да се наслади небцето и после да поиска допълнително. Допълнителното ще рече втори, трети…и още и още сезони.

Но да започнем с тези, които вече минаха стартовата линия тази година.

 БНТ сервира първа и вече бере сладко-тръпчивия вкус на предложенията си

и коментарите във Фейсбук.

А на първите никога не им е лесно, те първи регистрират, върху себе си, на какви вълни са зрителските искания в настоящия момент.

Броени дни след Нова година, “Вина” с режисьор Виктор Божинов (“Под прикритие”, “Възвишение”, “Голата истина за група Жигули”, “Бягство”)

вдигна наздравица с многообещаващо начало.

Сценарното трио Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова доказват за пореден път таланта си да бъдат плътни, зрели и сочни. В разгръщането на персонажите и добрия контекст, в който са ги разположили.

Тук правим уточнението, че заглавието “Вина” е двусмислово. Както и да го прочетете, все е правилно. Накратко сюжетът отново съпоставя тукашно и чуждоземно семейство, ценности и поколения в конфликтна точка. Централната роля е в ръцете на Владимир Зомбори. Неговият персонаж Филип пристига със съпругата си след дълго отсъствие от България. Кратката визита е с цел продажбата на фамилната винарна на вуйчо му. Както са казали философите обаче, не си прави големи планове, за да не се изненадаш. Тукашната действителност, макар и противоречива очарова Филип и той решава да не използва билета си за връщане в Америка.

България, през перспективата на района на Мелник и долината на Струма

го притегля към себе си, а ароматът на гроздовият сок засища сетивата по нов начин.

Оттук нататък започват опитите на Филип да възроди избата, по пътя към което, със сигурност, няма да му е скучно.

Останалите актьори в екипа са Елена Телбис (страхотна телевизионна заявка), Михаил Билалов, Герасим Георгиев – Геро, Параскева Джукелова, Кристина Верославова и др.

Епизодите на “Вина” са всеки четвъртък от 21.00.

Второто заглавие, с което Националната телевизия реши да завоюва зрителското внимание беше “Войната на буквите”, чиято премиера мина само няколко дни след тази на “Вина”.

Интерпретациите върху българската история обаче се оказаха чувствителна тема,

върху която е трудно да се упражнява остроумие.

12-серийната поредица стъпва върху едноименния роман на Людмила Филипова, ПР експерт, сценарист, редактор. И автор на книгите “Анатомия на илюзиите”, “Червено злато”, “Стъклени съдби”, “Мастилен лабиринт”. Изброеното определено е литература от масов, комерсиален характер. Като, без да искаме да окачествяваме това по някакъв начин, трябва да си дадем сметка, че екранът има силата на увеличително огледало – и малките нюанси не остават незабелязани.

Така, че ако не умеем да бъдем прецизни в разказването на истории, особено, когато те са извън личното ни, субективно преживяно,

резултатите от реакциите на публиката няма да закъснеят.

Във “Войната на буквите” Людмила Филипова решава да се заеме със събитията от миналото през X век – Златният век за България, в който се решава съдбата на християнството. Това са и последните дни от живота на цар Симеон Велики. А след смъртта му наследникът му Баян влиза в битка, както за изгубените древни български букви, така и в търсене на мира между Преслав и Константинопол.

За повече от месец след премиерата си през януари, “Войната на буквите” обаче пое не малко загуби, макар и впрегнала някои от най-добрите български актьори на своя страна, като Деян Донков, Захари Бахаров и Теодора Духовникова.

Почвата на сценария се оказа песъчлива, несигурна, неоправдана. Сериалът мискира жанрове, епохи и словесност, но не може да защити този експеримент, оттук и зрителят да му бъде верен.

Така, до голяма степен, “Войната на буквите” се превръща в нарицателно за упражнение. От което да се учим докъде стигат възможностите ни и къде започва одързостяването и амбицията на въображението.

Програматорите на btv не искат да изненадват така стилово

зрителите, за които разбраха, че харесват добрата комедия с ироничен хумор върху нещата от живота, такива, каквито са.

Третият сезон на “Мен не ме мислете” започва от 24 февруари. А продуцентите от “Междинна станция” не обещават толкова новости в повече, колкото надграждане на отношенията от предишните два сезона. В тях Руши Виденлиев, Весела Бабинова, Дария Симеонова, Иван Юруков, Деян Ангелов и др. спечелиха сърцата на публиката.

Спечелиха ги и сценаристите, които вкараха проблемите, радостите и предизвикателствата пред съвременния човек. Онзи, който срещаме всеки ден на едно и също място на улицата. Мовекът извън патоса на времето или политическия живот, на телевизионния екран.

Така в основата на сериала “Мен не ме мислете” е сблъсъкът между световете на обикновените хора и тези, за които парите не са проблем.

На комедийния жанр залагат и програматорите в Нова телевизия,

от които тази пролет ще очакваме още една българска телевизионна продукция – “Много мой човек”. В синопсиса за историята на тримата майстори пише, че цялото семейство може да открие по нещо за себе си, разпознавайки актуалните теми от живота в България днес.

Башар Рахал, Юлиян Малинов и Калоян Катинчаров ще ни водят през епизодите, борейки се с вечните ремонтни проблеми на клиентите си. Докато накрая не се оказват принудени да поправят собствените си семейни отношения вкъщи.

„Много мой човек“ е продукция на Краси Ванков, а сценарият е дело на на Иван Ангелов. Той е работил по всички сезони на комедийния сериал „All Inclusive”, поредицата „Етажна собственост“, както и на добре познатите предавания “Като две капки вода“ и „С Рачков всичко е възможно“.

 

Вижте още тук: Сериалите на 2023 г.

Актуално

Избрано за вас