„Една испанска пиеса“ с най-много номинации за АСКЕЕР 2022

„Една испанска пиеса“ с най-много номинации за АСКЕЕР 2022

Сподели

Актрисата Меглена Караламбова е носителят на специалния, почетен АСКЕЕР 2022. Призът ще ѝ бъде връчен на церемония в театър „Българска армия“, която ще се състои на 24 май.

Днес екипът на фондацията по годишните награди за най-ярките постижения в сценичните изкуства обяви номинациите в отделните си категории. Сред челните места за АСКЕЕР 2022 е Малък градски театър „Зад канала“ с постановката на Бина Харалампиева „Една испанска пиеса“. Ето и пълният списък с всички номинирани

За „Изгряваща звезда“

са номинирани екипът на спектакъла „Морфин“ от Михаил Булгаков (Yalta Art Room). Зафир Раджаб – за режисурата на „Стая за гости“ от Петер Турини (театър „Възраждане“). И сдружение „Суматоха“ за „Въпреки живота, всичко е любов” по Виктор Пасков (театър „Рачо Стоянов”– Габрово).

Поддържаща женска роля:

Александра Василева за ролята й на Мунчо в „Народът на Вазов“. Бойка Велкова – за Гинка Илиева в „Големанов“ от Ст. Л. Костов (Народен театър). Лили Шомова – за Кристин в „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг (театър „Възраждане“).

Поддържаща мъжка роля

са номинирани Йордан Ръсин за ролята му на Серж в „Господин нощ“. Малин Кръстев – за докторът и мисис Басет в „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс (Малък градски театър „Зад канала“). Юлиан Вергов за Иван Вазов в „Народът на Вазов“.

За сценография са номинирани

Мира Каланова за „Коприна“ по романа на Алесандро Барико, драматизация Александър Секулов (театър „Николай О. Масалитинов“, Пловдив). Никола Тороманов-Фичо за „Госпожица Юлия“ и Робърт Уилсън. Мари Де Теста за „Бурята“ от Уилям Шекспир (Народен театър).

За костюмография са номинирани

Марина Райчинова за „Коприна“, Юлиян Табаков за „Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси (театър „Азарян“), Яши Табасоми за „Бурята“.

За театрална музика:

Калин Николов за „Госпожица Юлия“, Николай Иванов за „Шахнаме: Сказание за Зал“ и Петя Диманова за „Коприна“.

За водеща женска роля:

Елена Атанасова за Елена в „Липсващите 5“ от Алексей Кожухаров (арт център „Сити марк“). Мария Каварджикова за Пилар в „Една испанска пиеса“. Светлана Янчева за Аурелия в „Една испанска пиеса“.

За водеща мъжка роля:

Боян Младенов за Жан в „Госпожица Юлия“. Ириней Константинов за „Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен (театър „София“). Малин Кръстев за Мариано в „Една испанска пиеса“.

За моноспектакъл: 

„Ива е онлайн“ на Ива Тодорова („Театър 199“). „На живо“ на Александра Сърчаджиева и Радена Вълканова. „Полетът на къртицата“ на Полина Христова (Столичен куклен театър).

За режисура: 

Бина Харалампиева за „Една испанска пиеса“, Диана Добрева за „Коприна“ и Стайко Мурджев за „Амадеус“ от Питър Шафър и „Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир.

За най-добро представление: „

Бурята“, „Една испанска пиеса“ и „Опашката“ от Захари Карабашлиев (театър „Иван Радоев“, Плевен).

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство получава актрисата Цветана Манева.

„Без асансьор“- най-новото попълнение в афиша на „Малък градски театър зад канала“

Актуално

Избрано за вас